Busola electorală pentru alegerile parlamentare, lansată de specialiștii UBB

Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a lansat Busola electorală 2020 – o platformă online care permite oricărui alegător din România să își compare preferințele politice cu programele partidelor care concurează în alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

Busola electorală 2020 poate fi accesată gratuit și anonim (busolaelectorala.ro), fiind un proiect derulat sub coordonarea Centrului Cultural și Academic Olandez și a Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială din cadrul UBB Cluj, în parteneriat cu institutul Kieskompas din Amsterdam. Aceiași parteneri instituționali au colaborat și la Busola electorală pentru alegerile parlamentare din 2016, proiect care a atras peste 50.000 de utilizatori.

Busola electorală 2020 este al doilea proiect dezvoltat în acest an de specialiștii UBB Cluj în colaborare cu specialiști din alte țări europene, precum Olanda și Germania. Primul proiect de acest tip ”busolă electorală” a fost Trump-metrul, un instrument care le permitea românilor să afle de care dintre principalii candidați la funcția de președinte al SUA (Donald Trump sau Joe Biden) sunt mai apropiați din punctul de vedere al orientărilor și opțiunilor politice. Trump-metrul s-a bucurat de un succes remarcabil, fiind accesat, în doar câteva zile, de peste 10.000 de români. Rezultatele detaliate ale Trump-metrului pot fi găsite aici: https://bit.ly/2IEn33O.

Din echipa FSPAC care a dezvoltat această busolă fac parte lect. univ. dr. Mihnea Stoica (director al Centrului Cultural și Academic Olandez), prof. univ. dr. Ioan Hosu (director al Centrului de Cercetare în Comunicare și Inovare Socială), conf. univ. dr. Ioana Iancu, conf. univ. dr. Kadar Magor, lect. univ. dr. Anișoara Pavelea, cercet. dr. Andreea Voina din cadrul STAR UBB, asist. asoc. dr. Lorina Culic și drd. Susana Dragomir.