Mesajul rectorului UBB cu ocazia zilei internaționale a studenților

Un truism ne spune că nu există universitate fără studenți! Cum sunt însă aceștia tratați (în cadrul universității) variază de la universitate la universitate.

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) studenții nu sunt tratați doar ca beneficiari ai unui act/serviciu educațional. La UBB studenții sunt parte fundamentală a comunității academice UBB, care contribuie astfel la propria educație. La UBB am asumat împreună un învățământ centrat pe student, dar îmbogățit cu ideea că nu doar satisfacem nevoile/interesele/valorile existente, ci, în procesul educațional co-creat, construim noi nevoi/interese/valori, iar în acest proces studenții sunt din nou arhitecți ai propriului profil academic. În plus, într-o universitate „world-class”, așa cum se proiectează UBB, studenților nu li se transmit doar cunoștințe, ci ei sunt partenerii cadrelor didactice/de cercetare în actul generării cunoașterii, învățând și modalitatea de generare a cunoașterii și devenind astfel specialiști în prezent (prin cunoștințe transmise) și viitor (pe baza noilor cunoștințe pe care le vor asimila în viață și/sau unii chiar genera). Nu în ultimul rând, cultura organizațională a UBB, caracterizată prin valorile de Tradiție și Excelență, formează nu doar buni specialiști, ci și buni cetățeni ai lumii moderne și democrației.

Cu ocazia zilei internaționale a studenților, salut studenții UBB și le mulțumesc pentru contribuția, din vremuri bune și grele (cum este pandemia), la cultura și casa noastră academică comună. Să rămânem aproape și vom ajunge la vremuri și mai bune. Într-adevăr, deși pandemia ne dă bătaie de cap, împreună o putem parcurge onorabil, o putem învinge și, cu curaj și creativitate, putem chiar găsi oportunități pentru a regândi universitatea în vremurile viitoare. La mulți ani colegi studenți din UBB!

În încheiere, în acest context, ca profesor și amintindu-mi de vremurile studenției mele, îmi face plăcere să salut studenții de oriunde.

La mulți ani tuturor!

Cu prețuire,

Prof. univ. dr. Daniel David

Rectorul Universității Babeș-Bolyai