Ca parte a celebrării tradiției academice de 440 de ani, „drapelul Bathory” a ajuns la UBB

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David,  a preluat, la finalul săptămânii trecute, „drapelul Bathory” de la reprezentanții Fundației Bathory Istvan și ai Asociației Bathory-Bem, ca parte a celebrării tradiției academice de 440 de ani la UBB (https://www.ubbcluj.ro/files/UBB_440_Invitatie.pdf ).

Fundația Bathory Istvan si Asociația Bathory-Bem au inițiat „Anul Memorial Bathory”, pentru a marca 450 de ani de la momentul în care acesta a devenit principele Transilvaniei (25 mai 1571), devenind ulterior și regele Uniunii Polono-Lituaniene. „Anul Memorial Bathory” are loc în toată aria de suveranitate a fostului rege, din Lituania și Polonia până în Ungaria și România (Transilvania). Instituțiile asociate istoric cu acțiunile culturale ale lui Ștefan (Istvan) Bathory – universități/institute/școli etc. -, din Lituania, Polonia, Ungaria și România (Transilvania), au primit simbolic „drapelul Bathory”.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) își începe tradiția academică la 12 mai 1581, când regele Bathory înființează o instituție cu statut universitar – Academia Claudiopolitana -, care avea, prin diploma regală de fondare, dreptul de a conferi titlurile universitare de baccalaureus, magister și doctor și a cărei comunitate academică avea drepturi colective protejate de rege (de proprietate si de protecție juridică – ex. în disputele cu orașul/nobilii, membrii instituției erau reprezentanți de funcționarii principelui). Academia Claudiopolitana va evolua în secolul al XVIII în Universitas Claudiopolitana, tradiția urmând apoi cu universitatea maghiară, universitatea românească, iar astăzi cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/prezentare/istoric).

Hotărâm și decidem prin puterea prezentei scrisori, în temeiul deosebitei noastre dărnicii regești, ca cel care sa instruit cu vrednicie în literele umaniste, ebraice, grecești și latinești, și apoi va fi vrut să ajungă, prin judecata colegiului, la culmea uneia dintre cele două facultăți, fie de teologie, fie de filosofie, dacă va fi făcut dovada științei sale de carte, să poată să fie promovat la gradele de bacalaureat, magistru și doctor. Iar această promovare să aibă același drept, demnitate, excelență și strălucire pe care obișnuiesc și pot să le dețină de drept și din obișnuință astfel de promovări în academiile din Italia, Franța, Spania și Germania…. Pe lângă acestea, ca să poată avea cât mai mult timp pentru îndeletnicirile divine și litere, hotărâm ca toate pricinile acestui colegiu, pe care, misionarii le vor putea avea cu nobilimea sau cu oricare alții pentru bunurile lor, să fie apărate în procese de directorul nostru de procese sau al urmașilor noștri” (selecție din Diploma regală de fondare din 1581 conferită de Ștefan Báthory; traducere V. Rus).

În actul de donare a „drapelului Bathory” către UBB se spune: „Am salutat aderarea activă la Anul Memorial Bathory 2021 a Universității Babeș-Bolyai, succesoarea universității fondate de Istvan Bathory….În spiritul unei colaborări nemărginite, vă rugăm să primiți drapelul anului comemorativ, care proclamă memoria eroilor noștri comuni, cum ar fi Istvan Bathory, de la Simleul Silvaniei, Cluj-Napoca, Alba Iulia, până la Budapesta, Cracovia, Varșovia, Grodno și Vilna”.