Căminele UBB vor fi dotate cu panouri fotovoltaice în valoare de aproape 6,5 milioane de lei

5 aprilie 2024

Căminele Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) își vor putea produce o parte din energia electrică de care au nevoie cu ajutorul panourilor voltaice care vor fi montate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană câștigat de UBB.

Proiectul este finanțat de Ministerul Energiei (ME) în calitatea sa de autoritate națională de implementare și gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare (MEFM) și prevede creșterea eficienței energetice prin realizarea de capacitați de producere energie regenerabilă pentru autoconsum la cantina și căminele UBB din campusul universitar Hașdeu. Mai precis, proiectul câștigat de UBB prevede:

  • realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de 1.02245 MW și un factor de capacitate de 13.02%, pe clădirile UBB cu o suprafață totală de 12.593 mp;
  • generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 713,7814 tone CO2 anual în medie pe durata de viață a investiției (20 ani);
  • promovarea resurselor regenerabile;
  • obținerea unei producții totale de energie electrică din surse solare de 23,330.00 MWh în medie pe durata de viață a investiției (20 ani);
  • obținerea unei producții medii de energie electrică din surse solare de 1,166.50 MwH/an.

„Acest proiect vine să reconfirme, dacă mai era nevoie, importanța pe care noi o acordăm constant studenților, implicării în comunitate și protecției mediului. UBB și-a asumat de câțiva ani programul strategic „UBB Goes Green”, o direcție cheie privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”, ceea ce a dus și la organizarea în UBB a Catedrei UNESCO în Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Proiectul, cu o valoare totală eligibilă de 6.462.159,31 RON și cofinanțare 0, a fost depus și câștigat de UBB în cadrul apelului de proiecte cu titlul „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice” din cadrul P1_OS1_Creșterea capacității de producere a energiei din surse regenerabile, în vederea atingerii obiectivelor din Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Proiectul va fi implementat până în data de 31 decembrie 2026.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.