UBB, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

Reprezentanții Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au participat vineri, 29 martie 2024, la Adunarea Generală de înființare a Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN, găzduită de Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

UBB, în calitate de membru fondator, a participat la acest eveniment alături de reprezentanți ai celorlalte 11 universități fondatoare, de reprezentanți ai insituțiilor de profil NEA-OECD, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A., FCN Pitești, CNCAN, ANDR, RO POWER, RATEN, RATEN-CITON, IFIN-HH, ROMATOM, împreună cu studenți ai Universității POLITEHNICA București, interesați de domeniul energiei.

Scopul Asociației este reprezentat de formarea, promovarea și susținerea educației specifice domeniilor de activitate reprezentate de energia nucleară și/sau domeniile conexe acesteia, în vederea creșterii ratei de participare și integrare pe piața europeană a muncii a specialiștilor din aceste domenii de activitate.

În cadrul Adunării Generale, au fost stabilite obiectivele și activitățile pe care SNEN își propune să le implementeze, precum și modul de lucru care va fi abordat. De asemenea, membrii fondatori au votat în unanimitate și au semnat Actul Constitutiv și Statutul Asociației.

Membrii fondatori ai Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN sunt: Universitatea Națională  de  Știință  și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea  din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, Universitatea din Petroșani și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.