Ultima cobră din Europa a fost descoperită de cercetătorii UBB

Ultima cobră din trecutul geologic al Europei, prezentă și în România, a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), formată din Prof. Dr. Vlad Codrea (UBB), Acs. Drd. Marian Bordeianu (UBB) și CS. Dr. Márton Venczel (UBB și Muzeul Țării Crișurilor Oradea).

Specia Naja cf. romani veche de aproximativ 7 milioane de ani (Meoțian) a fost descrisă în luna iunie 2022, în revista științifică internațională „Palaeontologia Electronica”. Fosila de cobră a fost descoperită alături de alte exemplare de reptile și amfibieni de o importanță deosebită pentru paleontologia europeană, unele dintre ele fiind forme noi pentru România.

Munca pe teren pentru acest studiu a fost provocatoare sub aspect al efortului, deoarece au fost spălate și cernute ca. 4,3 tone de sediment, în episoade caniculare de vară, pe Prut, chiar pe granița cu Republica Moldova. Descoperirea publicată se bazează pe un colț veninos și vertebre având caracteristici tipice de cobră, la care se adaugă însă alte zeci de elemente scheletice ce provin de la mai multe forme de șerpi, șopârle, tritoni și broaște, printre cele din urmă și broasca Latonia care viețuiește în prezent doar în Israel. Fauna descoperită ne confirmă că în urmă cu 7 milioane de ani teritoriile Moldovei erau precum peisajele africane de tipul savanelor din ziua de astăzi”, spun cercetătorii.

Punctul fosilifer a fost descoperit de către Prof. Dr. Vlad Codrea în anul 2011, pentru ca apoi, în anii 2018-2020, Drd. Marian Bordeianu să efectueze săpături sistematice ample în acea zonă pentru recuperarea concentratului fosil. Un mare sprijin de care paleontologia românească arareori are parte, a constat în logistica (acces în zona de frontieră, cazare etc.) oferită de către Consiliul Local Fălciu condus de către Primar Neculai Moraru, dar și de anumiți localnici care au pus la dispoziție diverse unelte pentru ușurarea muncii.

Cobra, sau “șarpele cu ochelari” este un șarpe extrem de veninos, care în prezent se întâlnește doar în regiunile calde din Asia și Africa. Fosile mai vechi ale acestei specii de cobră europeană (Naja romani) au mai fost descoperite în Franța, Germania, Austria, Ungaria, Grecia și Ucraina, fosilele din Fălciu reprezentând momentan ultima sub aspectul vârstei geologice, așadar cea mai tânără apariție a acestora pe continentul nostru.

Fosilele au fost depuse la Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fiind de acum înainte de folos tuturor cercetătorilor de pretutindeni, dornici de a realiza comparații cu alte fosile.

Pentru mai multe detalii despre acest studiu vă invităm să accesați: https://palaeo-electronica.org/content/2022/3639-fossil-herps-from-falciu https://doi.org/10.26879/1156.