Cercetătorii UBB au estimat veniturile locale utilizând imagini satelitare privind iluminarea pe timp de noapte

Un grup de cercetători din cadrul Facultății de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a publicat recent un articol în jurnalul academic Remote Sensing. Articolul propune o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale, reprezentată de utilizarea imaginile satelitare ce urmăresc colectarea datelor privind iluminarea nocturnă. Astfel, echipa de cercetare a devenit primul grup care a realizat aceste calcule în România și primul grup din lume care a estimat prin această metodă veniturile la nivel local.

Mai precis, studiul și-a propus estimarea venitului pe cap de locuitor cu ajutorul unui model de învățare automată pentru 46 de orașe cu peste 50.000 de locuitori, bazat pe imaginile satelitare – Visible Infrared Imaging Radiometer Imaging (NPP-VIIRS), pentru anul 2018.

Pentru automatizarea calculului, a fost dezvoltat un nou instrument numit EO-Incity (Earth Observation – Income city). Un indicator numit sum of lights (SOL) a fost extras prin intermediul instrumentului EO-Incity și datele privind veniturile populației au fost integrate într-un algoritm pentru a calcula o ecuație de transfer și eroarea medie. Rezultatele obținute au fost ulterior reintegrate și utilizate pentru estimarea valorii veniturilor la nivel local. Analizele de regresie au evidențiat o relație stabilă și puternică între SOL și venituri pentru orașele analizate. Instrumentul EO-Incity și modelul de învățare automată s-au dovedit a fi eficiente în estimarea în timp real a veniturilor la nivel local.

Aceste rezultate sunt foarte utile în condițiile în care în România veniturile sunt calculate doar la nivel național și, indirect, cu o întârziere de doi ani, la nivel regional și județean. Metoda propusă în articol permite calculul veniturilor locale în timp real, ceea ce va permite efectuarea unor analize obiective și fundamentate empiric în vederea realizării strategiilor și politicilor de dezvoltare economică.

Pentru a vizualiza articolul complet vă invităm să accesați: https://www.mdpi.com/2072-4292/12/18/2950.