Studenții și cercetătorii UBB – invitați să aducă știința mai aproape de public în competiția FameLab 2021

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de parteneră a British Council România,  invită studenții și cercetătorii, care studiază sau lucrează în domeniul științei (matematică, chimie, fizică, biologie, tehnologie, inginerie, medicină), să se înscrie până la 31 martie 2021 la competiția internațională de comunicare în știință „FameLab – Science for a Better Future.

Tema competiției FameLab 2021 în România este Science for a better future / Știința pentru un viitor mai bun, și urmărește să aducă în prim plan rolul esențial pe care descoperirile științifice și dezvoltările tehnologice îl au în rezolvarea problemelor majore ale lumii noastre, de la provocări medicale la schimbări climatice.

Pentru a se înscrie în concurs, participanții trebuie să completeze formularul online disponibil pe https://bit.ly/2OcGROo până pe 31 martie și să aleagă selecția online în cadrul căreia își vor susține prezentarea. Evenimentul de selecție va fi organizat de UBB online, la o dată comunicată ulterior participanților (nu mai târziu de 19 aprilie).

Concurenții FameLab au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul și juriul cu o prezentare a unui subiect științific, fără a se folosi de prezentări tip PowerPoint sau alte resurse ajutătoare. Prezentarea trebuie să fie distractivă, originală, să aibă rigurozitate științifică și să capteze atenția publicului neavizat. Prezentările sunt evaluate în baza a trei criterii: conținut, claritate și charismă.

În urma selecției, vor fi desemnați concurenții pentru finala națională FameLab Romania, care vor beneficia de un masterclass de comunicare susținut de specialiști din Marea Britanie și România.

Câștigătorul finalei naționale FameLab Romania 2021 va avea ocazia de a reprezenta țara la finala globală FameLab International, organizată în toamna acestui an.

Competiția FameLab, aflată la a 12-a ediție în România, este organizată de British Council și Cheltenham Science Festival cu sprijinul universităților și organizațiilor de știință partenere din țară.

Organizată în peste 20 de țări și cu o rețea de peste 10.000 de studenți, cercetători sau profesioniști în discipline STEM din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume, FameLab este cea mai mare competiție globală de comunicare a științei.

Competiția FameLab urmărește să le ofere o voce pe scena globală studenților și profesioniștilor în știință care pot comunica munca lor către public, pentru a promova astfel înțelegerea și susținerea cercetării și a reduce decalajele în educația științifică.

Pentru mai multe informații despre înscrieri și desfășurarea concursului în România vă invităm să contactați Centrul de Cooperări Internaționale al UBB, persoană de contact Anca Kiss (anca.kiss@ubbcluj.ro).