
Nicolae Ajtai, lector în cadrul Facultății de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, a făcut parte dintr-un grup de cercetare internațional care a publicat recent un articol în jurnal academic Atmospheric Chemistry And Physics. Articolul prezintă dezvoltarea unui sistem de alertă privind riscurile pentru aviație asociate cu aerosoli minerali.
Particulele materiale (aerosolii) sunt o componentă atmosferică importantă ce influențează transferul radiativ prin atmosferă și pot avea efecte negative asupra sănătății umane, a mediului și a unor sectoare economice. Nivelul de înțelegere scăzut al proprietăților aerosolilor se datorează în special heterogenității lor spațio-temporale.
Observațiile prin teledetecție atmosferică LIDAR ale rețelelor de specialitate precum ACTRIS (Infrastructura pan-europeană de cercetare pentru studiul aerosolilor, norilor și a gazelor minore – www.actris.eu) și EARLINET (Rețeaua europeană de sisteme LIDAR pentru studiul aerosolilor – https://earlinet.org/) pot să ofere informații relevante cu rezoluție spațio-temporală ridicată, inclusiv privind distribuția verticală și concentrația aerosolilor atmosferici. UBB este membru în consorțiile paneuropene ACTRIS și EARLINET (http://actris.ro/index.php/ubb/) deținând un sistem LIDAR multicanal Raman cu depolarizare performant.
Fig. 1. Rețeaua europeană de sisteme LIDAR EARLINET (https://earlinet.org/)
Scopul acestui articol a avut la bază dezvoltarea unui sistem de alertă în timp aproape real (near real time) care să ofere informații cu privire la riscurile pentru aviație asociate cu două tipuri de aerosoli minerali: cenușa vulcanică și praful saharian. Necesitatea unui astfel de sistem bazat pe date LIDAR privind distribuția verticală a straturilor de aerosol a devenit evidentă în urma erupției din 2010 a vulcanului Eyjafjallajökul din Islanda, care a perturbat semnificativ traficul aerian în Europa, rezultând în pierderi economice de ordinul miliardelor de euro.
Sistemul prezentat în acest articol a fost dezvoltat și testat în urma unei campanii comune a EARLINET și EUNADICS-AV (http://www.eunadics.eu – Sistemul european de informare și coordonare pentru dezastre naturale atmosferice – componenta pentru aviație). Construcția sistemului de alertă rapidă se bazează pe o nouă metodă de procesare în timp aproape real a datelor LIDAR și de estimare a concentrațiilor de particule din straturile de aerosol, completate de date satelitare (SEVIRI) și de modelare (FLEXPART) pentru detecția evenimentelor vulcanice, respectiv de praf saharian.
În funcție de nivelul de concentrație estimat, se pot emite diferite tipuri de avertizări clasificate pe niveluri de severitate. În articol sunt prezentate 2 studii de caz pentru testarea și demonstrarea capabilităților acestui nou sistem: un caz de cenușă vulcanică, asociat erupției vulcanului Etna din mai-iunie 2019 și un caz de intruziune de praf saharian din martie 2018.
Articolul complet poate fi accesat la: https://acp.copernicus.org/articles/20/10775/2020/.