Excelența în cercetare și antreprenoriat a doctoranzilor și a post-doctoranzilor premiată în cadrul proiectului „Cercetător, viitor antreprenor – Noua Generație”

Miercuri, 23 septembrie 2020, a avut loc prima competiție a planurilor de afaceri de echipă organizată în cadrul proiectului POCU/380/6/13/123793, „Cercetător, viitor antreprenor – Noua Generație”, competiție ce a dorit încurajarea participării și a excelenței în cercetare și în antreprenoriat a doctoranzilor și a cercetătorilor post-doctorat.

Competiția a reprezentat și etapa finală a primei serii de cursanți doctoranzilor și cercetători post-doctorat, care în perioada 1 octombrie 2019 – 30 septembrie 2020 au urmat cursuri de formare a competențelor antreprenoriale, sesiuni de consiliere și cursuri de formare psihopedagogică.

La competiție au avut ocazia să participe cei 31 de studenți doctoranzi și cercetători post-doctoranzi înscriși în cadrul proiectului, concurând pentru cele 3 premii care au fost acordate echipelor mixte de doctoranzi și cercetători post-doctorat respectiv: premiul I  – în valoare de 30.000 lei, premiul II – în valoare de 20.000 lei și premiul III – în valoare de 10.000 lei.

5 echipe cu planuri de afaceri cât mai bine detaliate, argumentate și organizate au concurat pentru cele 3 premii. După prezentarea ideilor de afaceri și analiza acestora, comisia a decis care au fost cele 3 echipe câștigătoare: premiul I – Corsano, premiul II – OJP și premiul 3 – Qualitas Education Academy.

Premiată cu locul I, echipa CORSANO a propus dezvoltarea unei aplicații gratuite, respectiv un serviciu integrat de monitorizare, atenționare și furnizare digitală de soluții de sănătate pentru persoanele interesate. Aplicația oferă, în schimbul unui abonament, monitorizarea sănătății conectându-se la SHD-urile persoanei care beneficiază de ea, generând un raport periodic cu privire la interpretarea tuturor item-ilor smart pe care îi poate analiza: pulsul, tensiunea, electrocardiogramă, BMI, hidratare, saturația de oxigen din sânge, glicemia, anxietatea, respirația ș.a.m.d.

Situat pe locul II, Open Journal of Psychology (OJP) a propus crearea primului jurnal open access din România, din domeniul Psihologiei.  Această platformă online a jurnalului ar permite susținerea cercetărilor doctoranzilor și postdoctoranzilor naționali și internaționali, cu un sistem de abonamente la prețuri acceptabile și cu asigurarea unui factor de impact ce ar permite susținerea calității publicațiilor.

Proiectul premiat cu premiul III este Qualitas Education Academy, o platformă online de e-learning care oferă accesul la meditații online și oferirea unor centre de meditații, oferind o metodă atractivă, accesibilă și sigură de învățare pentru elevi.

Scopul competiției a fost de a dezvolta competențele antreprenoriale și pe cele de lucru în echipă, de a încuraja grupul țintă să elaboreze planuri de afaceri inovative cu aplicabilitate în mediul privat, în special în entități din sectoarele economice cu potențial competitiv identificate conform SNC și din domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI sau în administrația publică locală sau centrală și de a dezvolta o colaborare propice între studenții doctoranzi și cercetătorii post-doctorat care, în timp, vor putea evolua în crearea unor cercetări valoroase pentru mediul academic și pentru mediul de afaceri.

Planurile inovative de afaceri au fost evaluate ținând cont de criterii precum: caracterul inovativ al planului de afaceri comun, potențialul de a genera slujbe noi, efecte asupra mediului și protecția mediului, fezabilitatea ideii de afaceri, viabilitatea financiară, încadrarea planului în domeniile de specializare inteligentă conform SNCDI 2014-2020 și încadrarea planului în sectoare economice cu potențial competitiv conform SNC 2015-2020.

Cele trei planuri de afaceri câștigătoare s-au înscris în domeniile de specializare inteligentă: tehnologia informației și a comunicațiilor, spațiu și securitate și sănătate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului este 6,976,716.95 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European este de 6,770806.28 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni (24.05.2019 – 23.05.2022). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Contact:
prof. univ. Hosu Ioan – manager de proiect
Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
http://cercetator_antreprenor.granturi.ubbcluj.ro