Studenții UBB au participat la o campanie de cercetări arheologice la Bibracte

O echipă mixtă franco-română de la Universitatea Bordeaux – Montaigne și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a încheiat prima campanie comună de cercetări arheologice de la Bibracte (oppidum-ul – capitală a galilor Haedui).

Obiectivul cercetărilor a fost sectorul „Les Grandes Portes” – una dintre porțile monumentale ale așezării fortificate : a fost continuată dezvelirea unei porțiuni de murus Gallicus (începută în 2019) și a început investigarea unei terase de mari dimensiuni aflată în imediata apropiere a intrării, pe care se presupune că a funcționat și o carieră de piatră.

Studenții la Arheologie (nivel licență și master) din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB au avut ocazia să ia contact cu situl, cu metodele de cercetare din Franța și cu descoperirile specifice sfârșitului celei de-a doua epoci a fierului din această parte a continentului.

De asemenea, în cadrul unor excursii de studii, au avut ocazia să cunoască situri și muzee importante din regiune: monumentele romane de la Augustodunum (Autun) și muzeul din oraș, muzeul din Châtillon-sur-Seine unde sunt expuse obiectele descoperite în celebrul mormânt al principesei de la Vix, de la sfârșitul primei epoci a fierului.

Misiunea arheologică a UBB în Franța face parte dintr-un proiect de colaborare cu o durată de patru ani, derulat cu sprijinul rectoratului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, al Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB și al Centre Européen d’Archéologie Bibracte.