Studenții UBB, premiați la Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) 2021

Trei studenţi de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au obținut la Youth Innovation Competition on Global Governance (YICGG) 2021 toate premiile acordate pentru participarea online la YICGG2021. Astfel, studenții UBB au primit premiul pentru cea mai inovativă echipă (MIT) și au fost distinși cu premiul pentru cel mai bun discurs individual (ITQ).

YICGG 2021 a fost adaptată la situaţia internaţională provocată de COVID19, astfel încât să se poată organiza competiţia şi anul acesta, cu o variantă online şi una offline.

1. Prima etapă – etapa de selecție – a constat în trimiterea unor proiecte de către echipe formate din maximum trei membri, sau participări individuale. La această etapă au participat un număr de 207 studenţi din 13 ţări, cu un total de 57 de proiecte. Proiectele au fost evaluate de 9 experţi internaţionali, printre care s-a numărat şi Veronica Rebreanu – cadru didactic la Facultatea de Drept UBB – care deţine această poziţie începând cu anul 2018.

La această etapă, la varianta online, distincţia Most Innovative Team  (MIT) a fost acordată echipei UBB Law RO formată din Tudor-Sergiu Pilcă şi Paul Iacob, studenţi în anul II/III la Facultatea de Drept – UBB pentru proiectul intitulat: Blockchain: Calea spre un viitor mai bun (Blockchain: a trail to a new future. Smart Contracts enabling Secure IoT for Smart Cities, Smart Governance and Sustenability). Consultant ştiinţific – dr. Veronica Rebreanu.  Pentru participarea offline a fost premiată echipa format din Cui Enhui (China) şi Miyatami Maki (Japonia), ambii studenţi ai Universităţii Fudan.

2. A doua etapă – Ignite-talk – Ignite-talk, promovată sub sloganul „Luminează-ne, dar într-un mod rapid!”, a constat într-o prezentare de maximum cinci minute, însoţită de o prezentare power point de maximum 20 slide-uri, prin care fiecare participant și-a expus o viziune proprie asupra temelor de interes comun. Juriul din China al YICGG2021 a distins cu Ignite Talk Queen (ITQ) pe Larisa-Mădălina Munteanu, absolventă de master la Facultatea de Drept – UBB, pentru participarea online cu titlul : The Global Convention on Smart Data within the Artificial Intelligence Framework (GCSDAIF), iar pentru participare offline pe studentul Zhong Yu (China).

3. La a treia etapă – la YICGG2021 au putut participa doar studenţii străini şi chinezi care studiau în China, desfăşurându-se offline, şi constând în redistribuirea aleatorie a studenţilor în echipe mondiale de câte 6-8 membri. Echipele mondiale nou constituite au primit o nouă temă pe baza căreia au propus un proiect, cel mai fezabil şi inovativ primind distincţia The Most Valuable Project (MVP) („cel mai bun proiect din competiție“).

YICGG 2021, organizată în principal de SIRPA-Fudan University, Shanghai, găzduită de Huzhou Municipal People’s Government, s-a derulat de-a lungul mai multor luni, faza finală având loc în perioada 28-31 iulie 2021, în Huzhou, Zhejiang Province, China. Titlul sub care s-a derulat YICGG 2021 este: Future Community, Youth Creation: Build Smart Cities to Drive Sustainable Development (Comunitatea viitorului – creaţie a tinerilor: construirea oraşelor inteligente pentru asigurarea dezvoltării durabile).

YICGG este o competiție interdisciplinară, menită să aducă împreună tineri din domenii de studiu cât mai variate (juriști, economiști, politologi, ingineri, sociologi, psihologi, specialiști IT, administrație publică, jurnalism etc.). Intenţia YICGG este aceea de a crea o platformă pentru tineri pasionaţi, unde să poată comunica şi dezbate aspecte care privesc întreaga omenire.  YICGG reprezintă în prezent prima și singura competiţie internaţională organizată de studenți cu scopul declarat de a stimula inovaţia tinerilor în guvernanţa globală. Datorită standardelor de înalt nivel academic de derulare a YICGG, această competiţie a fost denumită „Olimpiada academică a tinerilor” faţă de celelalte activităţi studenţeşti similare.

YICGG este o competiție complexă, care se desfășoară pe mai multe etape, pe durata mai multor luni de zile.