Clujul, din nou cel mai bun oraș studențesc al României

18 iunie 2024

Cluj-Napoca rămâne și în acest an cel mai bun oraș studențesc al României, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți (https://www.topuniversities.com/city-rankings).

Potrivit informațiilor date publicității marți, 18 iunie 2024, prima poziție în România este ocupată, la fel ca în ultimii doi ani, de municipiul Cluj-Napoca (locul 135 la nivel internațional, în  urcare cu două poziții față de anul trecut), urmat de București (locul 143 internațional). În total, în clasament au fost incluse peste 160 de orașe, primele zece poziții fiind ocupate de Londra, Tokyo, Seul, Munchen, Melbourne, Sydney, Paris, Zurich, Berlin și Montreal.

„Faptul că orașul nostru este, pentru al treilea an consecutiv, cel mai bun centru academic pentru studenți din România este un lucru foarte important, dar nu surprinzător. Avem în Cluj cea mai veche, cea mai mare și cea mai bună universitate a țării conform Metarankingului universitar (UBB) și alte cinci instituții publice de învățământ mai specializate, toate fiind repere în domeniul lor la nivel național (UMF-Cluj-Napoca, UTCN, USAMV-Cluj-Napoca, UAD și ANMGD) și, de asemenea, toate reunite în Uniunea Universităților Clujene (http://www.uuc.ro/). Prin tot ce facem, noi încercăm să menținem acest standard și să creștem an de an”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Clasamentul QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți are la bază indicatori academici (rankings), de accesibililitate (affordability) și de calitate a vieții (desirability) și a fost publicat începând din anul 2019 (https://www.topuniversities.com/best-student-cities/methodology)

România a pătruns în clasament în ultimii trei ani, orașul Cluj-Napoca ocupând mereu prima poziție în țară.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.