„Romania at the Smithsonian Folklife Festival”, eveniment organizat de UBB și Academia Română

Aula Magna a Academiei Române va găzdui, marți, 2 iulie 2024, evenimentul „Romania at the Smithsonian Folklife Festival 25th Anniversary Celebration – 1999-2024”, organizat de Academia Română și de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în parteneriat cu Smithsonian Institution.

Evenimentul va fi precedat în ziua de 1 iulie 2024 de un concert la Ateneul Român, cu interpretări ale compozițiilor lui George Enescu și George Gershwin.

Evenimentul celebrează prezența cultură a României în SUA – marcată major după Revoluția din 1989 de evenimentul de la Smithsonian Institution din 1999 – și urmărește dezvoltarea acestei prezențe actualizând și pornind și de la coordonatele demarate atunci. Academicianul Augustin Buzura și Fundația Culturală Română, cu sprijinul altor personalități și instituții din țară și din SUA, au reprezentant în 1999 România la „Smithsonian Folklife Festival”. Sub genericul „România – porți deschise”, prezența României – printr-o biserică construită de meșteri maramureșeni, muzică și dans, tradiții culinare etc. – a atras atunci peste 1 100 000 de vizitatori, iar aproximativ 40 000 000 au cunoscut România prin mass-media (CNN, CBS, Canal 4, Discovery, 80 de ziare americane etc.), care a transmis în direct întreaga manifestare.

Proiectul Romania la Smithsonian 1999 a fost inițiat de către profesorul Eliot Sorel, de la Universitatea George Washington din Washington DC în vara anului 1997 în colaborare cu acad. Augustin Buzura, Presedinte al Fundației Culturale Române, Directorul Festivalului Richard Kurin din Washington DC și cu sprijinul ES Președintele Emil Constantinescu și al Guvernului României din acel timp.

La evenimentul găzduit în data de 2 iulie 2024 de Academia Română vor mai fi invitați din partea României și a S.U.A. reprezentanții de atunci și de acum, reprezentanți ai statului, ambasadori și oameni de cultură de la Smithsonian Institution, Academia Română, Institutul Cultural Român, universități și alte instituții de cultură.

Broșura evenimentului, care include și programul detaliat și ceilalți parteneri ai evenimentului, poate să fie consultată aici:

https://www.ubbcluj.ro/files/Romania_at_the_Smithsonian_Folklife_Festival_25th_Anniversary_Celebration_1999-2024.pdf

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.