Comunitatea UBB este de azi mai săracă, după trecerea la cele veșnice a fostului rector al Universității noastre, prof. Ion Vlad

Profesorul Ion Vlad, cel care a condus Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în perioada 1976-1984, a murit vineri, 9 decembrie 2022.

Născut în anul 1929, în județul Mureș, profesorul Ion Vlad a absolvit, în anul 1952, Facultatea de Filologie a Universității „Victor Babeș” din Cluj, a cărei continuatoare este azi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Doctor în litere cu teza Povestirea. Destinul unei structuri epice (1971), profesorul Vlad și-a făcut debutul în literatura în anul 1949, cu o recenzie publicată în „Lupta Ardealului”.

Profesorul Ion Vlad a a predat cursuri de teoría literaturii, iar de numele lui se leagă studiile, cronicile literare și eseurile publicate în reviste precum „Almanahul literar”, „Tribuna”, „Steaua”, „Viața românească”, „Luceafărul”, „România literară”, „Astra”, „Transilvania”, „Studia Universitatis «Babeș–Bolyai»”, „Vatra”, „Cahiers roumains d’études littéraires”, „Echinox”, „Revue roumaine”, „Apostrof” „Transylvanian review” și altele. A publicat, de asemenea, studii de referință în volume despre marii autori din literatura română.

A fost prodecan, decan al Facultății de Filologie, rector al Universității Babeș-Bolyai (1976-1984), redactor-șef adjunct la Tribuna (1970-1982), director al Teatrului Național din Cluj, secretar al Uniunii Scriitorilor – Filiala Cluj, membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România, șef de catedră, conducător de doctorat, precum și cadru didactic la Universități din China și Polonia.
În anul 2019, profesorul Ion Vlad a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca.

Astăzi, întreaga comunitate UBB este alături de familia îndurerată a profesorului Ion Vlad.