Sărbători de iarnă 2022-2023

UBB ca Reper
Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet
Ne apropiem de sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Anul Nou! Această perioadă este un moment bun pentru a reflecta la ce a fost în 2022 și la ce ne propunem în 2023.
Anul 2022 a fost marcat de reluarea activităților academice postpandemie și de proiectele de legi ale educației. În același timp, anul 2022 este anul în care UBB se profilează pentru al șaptelea an consecutiv ca prima universitate a țării prin Metarankingul Universitar-2022 (reunind principalele rankinguri internaționale ale universităților). Universitățile și știința au fost create în civilizația umană din nevoia socială de a avea sanctuare ale adevărului, dincolo de credințe de simț comun sau „tribunale” populare (iar mai târziu și politice/ideologice), UBB fiind în 2022 un astfel de Reper în țară în mijlocul unor dezbateri prea emoționale și polarizate (ex.: dacă/cum începem activitățile postpandemie, proiectele de legi ale educației, diverse situații profilate social de abatere de la etica academică etc.). Raportându-ne la poezia celebră „If”, a lui Rudyard Kipling, putem spune că vei fi un Reper „De poți să nu-ți pierzi capul, când toți în jurul tău/Și l-au pierdut pe al lor, găsindu-ți ție vină”. UBB a rămas un Reper Academic și Social, așa cum trebuie să fie o universitate globală într-o lume complexă și complicată, aflată în schimbări paradigmatice. Mai direct spus, cu mine rector și în această echipă, UBB va fi mereu un protector al adevărului științific/academic, dincolo de „adevăruri” autarhice/populare sau politice/ideologice, în contextul democrației occidentale.
În anul 2023, îmi doresc să rămânem același Reper dincolo de presiunile contextului, atât pentru țară, cât și pentru lume. Atunci când se uită în/spre România, oamenii să știe (învățând asta și cu ajutorul nostru) că pot avea încredere și o referință în noi la nevoie: atunci când una din cele mai reprezentative universități ale țării, inclusă și în liga academică internațională de referință, spune ceva, foarte probabil lucrurile stau așa și nu altfel! În fine, îmi doresc ca fiecare membru al comunității noastre academice să contribuie la acest lucru, simțindu-se bine personal/profesional că face parte din cea mai mare, cea mai veche și una dintre cele mai bune universități ale țării (acum probabil cea mai bună), care, prin Tradiție și Excelență de peste 441 de ani, generează pentru oameni și țară Cultură-Știință-Inovație!
Sărbători de iarnă fericite, cu Crăciun de poveste și cu un An Nou așa cum ni-l dorim fiecare!
Cu prețuire,
Prof. univ. dr. psih. Daniel David
Rectorul UBB