Conferința cu tema „De la istoria femeilor la gender history și studii de gen. Dezbateri și direcții de cercetare”, la UBB

IFSGen. Rețeaua pentru cercetarea istoriei femeilor și promovarea studiilor de gen în spațiul românesc inaugurează în luna decembrie 2023 seria Conferințelor IFSGen.

Rețeaua este rezultatul unui parteneriat încheiat în anul 2022 între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU), Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș, Centrul de Cercetare pentru Identități Teritoriale și Dezvoltare (ITD) din cadrul Facultății de Geografie și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca.

Prima ediție, „De la istoria femeilor la gender history și studii de gen. Dezbateri și direcții de cercetare”, se va desfășura online între 7-9 decembrie 2023 și va reuni peste 50 de specialiști din universități, muzee, arhive, institute și centre de cercetare din România.

Istoria femeilor și studiile de gen nu mai sunt de mult timp subiecte marginale în cercetarea academică românească. Începând cu anii `90, tot mai mulți specialiști sunt interesați de abordarea unor subiecte circumscrise acestor domenii. La mai bine de treizeci de ani distanță ne aflăm, totuși, în fața unui fapt oarecum paradoxal: deși avem numeroase proiecte științifice și numeroși cercetători care explorează diferite direcții de studiu subsumate istoriei femeilor și studiilor de gen, lipsesc aproape cu desăvârșire evenimentele dedicate exclusiv acestora. Conferința își propune să dezbată stadiul actual al cercetărilor și să definească principalele direcții și teme de studiu în spațiul românesc”, declară organizatorii.

Invitații speciali ai conferinței sunt conf. univ. dr. Oana Băluță (Universitatea din București), prof. univ. dr. Ionela Băluță (Universitatea din București), prof. univ. dr. Alin Ciupală (Universitatea din București), lect. univ. dr. Petruța Teampău (Universitatea Babeș-Bolyai) și CS. I dr. Constanța Vintilă (Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București).

Programul complet al conferinței poate fi consultat accesând link-ul: https://ifsgen.umfst.ro/wp-content/uploads/2023/12/Program-final-conferinta.docx.pdf.

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.