Încheierea proiectului de burse doctorale și postdoctorale finanțate prin proiectului POCU/993/6/13/153310 cu titlul „Dezvoltarea competențelor de cercetare avansată şi aplicată în logica STEAM + Health”

 

Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Academia Română și NTT Data Romania, colaborator, a implementat în perioada 07.06.2022-06.12.2023 proiectul POCU 153310.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar care își găsesc un loc de muncă. Astfel, îmbunătățirea ratei de angajabilitate a grupului țintă al proiectului (format din 86 de studenți doctorali și 30 de cercetători postdoctorali proveniți de la instituțiile de învățământ superior partenere în proiect) a fost asigurată prin înscrierea temelor de cercetare într-un sector economic cu potențial competitiv, conform SNC, precum și într-unul dintre domeniile de specializare inteligentă, conform SNCDI.

Afilierea cercetărilor la unul dintre cele șase programe de studii doctorale și postdoctorale avansate propuse prin proiect a oferit oportunități relevante pentru creșterea inserției absolvenților pe piața muncii. Stimularea implicării participanților la activitățile proiectului și la îndeplinirea sarcinilor și obligațiilor s-a concretizat prin acordarea de burse lunare pentru o perioadă de 12 luni consecutive, începând cu luna octombrie 2022.

Principalele rezultate ale proiectului sunt următoarele:

  • Implementarea a șase programe de cercetare aplicativă organizate conform Strategiei Naționale a Cercetării (Bioeconomie, TIC, spațiu și securitate, Energie, mediu și schimbări climatice, Eco-nano-tehnologii și materiale avansate, Sănătate),
  • Derularea a 116 programe de cercetare aplicativă la peste 80 de parteneri din mediul socio-economic internațional
  • Pilotarea Programului de formare de competențe de cercetare avansată intitulat Advanced Research Capabilities (ARC-UBB) format din șase module de dezvoltare de competențe de cercetare avansată,
  • Organizarea unei dezbateri științifice/networking cu rol de validare a ideilor de cercetare,
  • Derularea a două workshop-uri exploratorii,
  • Acordarea a 71 de premii pentru finalizarea cercetării până la data de 30 octombrie 2023,
  • Publicarea a peste 30 de articole indexate în baze de date relevante domeniilor de cercetare și participarea la peste 30 de conferințe.

Proiectul POCU 153310 s-a derulat prin Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, managementul fiind asigurat de conf. univ. dr. Adrian-Gabriel Corpădean.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 5,691,628.43 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European este de 5,566,578.88 lei.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Studii Europene, Str. Emmanuel de Martonne, nr. 1, 400084-Cluj-Napoca, Tel:+40264405300, Int. 5943, persoane de contact: teodor.hodor@ubbcluj.ro, ioana.scridon@ubbcluj.ro