Delegația Institutului Protestant de Arte și Științe Sociale din Huye (Rwanda), în vizită la UBB

24 aprilie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a primit vineri, 19 aprilie 2024, vizita delegației Institutului Protestant de Arte și Științe Sociale din Huye, Rwanda (IPAS, https://www.piass.ac.rw/). Reprezentanții UBB, prof. dr. Bálint Markó, prorector, prof. dr. Sergiu Mișcoiu, directorul Centrului de Cooperări Internaționale, și conf. dr. Olga Lukács, decanul Facultății de Teologie Reformată și Muzică, i-au primit pe Episcopul Rev. Dr. Jered Kalimba, reprezentantul legal al IPAS, și pe Rev. Dr. Dieter Brandes, consilier științific. Discuțiile dintre cele două universități au vizat cooperarea în domeniile teologiei, istoriei, științelor politice și științelor economice, cu un accent particular asupra expertizei și experienței în managementul conflictelor și în politicile de reconciliere interetnică și interreligioasă.
În cadrul acestor schimburi de idei, UBB și-a arătat sprijinul pentru primirea în stagiu și îndrumarea doctoranzilor rwandezi în cadrul celui mai recent proiect câștigat de Asociația Universităților Africane orientate către Cercetare (ARUA, https://arua.org.za/), în parteneriat cu GUILD (https://www.the-guild.eu/), organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată, din care UBB face parte. Acest proiect presupune acordarea în perioada 2024-2029 a 1.000 de burse anuale pentru doctoranzii înmatriculați în universități africane care doresc să efectueze stagii de 18 luni în universitățile europene membre ale GUILD, UBB urmând să primească doctoranzi în stagiu în cadrul Clusterului  Afro-European de Excelență dedicat „Managementului Resurselor de Pământ și Apă, cu impact asupra Bunăstării Umane”, proiect pilotat prin Centrul de Studii Africane al UBB (https://cestaf.centre.ubbcluj.ro/).
UBB și IPAS au semnat un acord de cooperare pe o durată de cinci ani.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.