Prof. univ. dr. Gelu A. Florea – Facultatea de Istorie și Filosofie

Întrebare:

Vă rog să vă faceți o scurtă prezentare

Mă numesc Gelu A. Florea, sunt profesor în cadrul Departamentului de Istorie antică și Arheologie a Facultății de Istorie și Filosofie. Specializarea mea este arheologia celei de-a doua epoci a fierului și cercetările mele de teren în țară și în străinătate sunt centrate pe această epocă a protoistoriei. Unele dintre lucrările pe care le-am scris încearcă să observe mai ales relațiile dintre artă, văzută ca mijloc de comunicare, și ideologie, expresiile arheologice ale religiilor și felul în care ele pot fi înțelese astăzi, în lipsa surselor scrise din vechime.  De asemenea, sunt interesat în ultima vreme de receptarea antichității dacice în societatea noastră de astăzi, și de reinterpretarea ei distorsionată în imaginarul colectiv, în forma dacismului.

Întrebare:

Puteți să ne faceți o scurtă prezentare a realizării academice care a prilejuit acest interviu?

Începînd cu 2019 am început un proiect de cercetări arheologice în Franța (regiunea istorică Bourgogne), în situl de la Mont Beuvray – în antichitate Bibracte, capitala puternicului trib galic al Haedui-lor. Am fost invitați de Centrul European de Arheologie care își are sediul acolo, și am constituit o echipă mixtă franco-română, alături de d-na profesor Sophie Krausz de la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne., o bună prietenă a universității noastre.

Primele noastre contacte au fost facilitate de domnul profesor Călin Tămaș de la Facultatea de Geologie, care lucrează de mai mulți ani acolo în domeniul arheologiei miniere, fiind foarte apreciat și căruia îi mulțumesc.

Este vorba despre un sit care datează de la sfîrșitul epocii fierului, unul dintre cele mai importante din Europa temperată, binecunoscut încă din antichitate (pomenit de Caesar, De bello Gallico) și la fel de celebru astăzi pentru performanțele științifice ale echipelor care fac cercetări acolo, provenind din Cehia, Ungaria, Austria, Franța, Marea Britanie etc. Centre Archeologique Européen Bibracte (https://www.bibracte.fr/le-centre-archeologique-europeen) este un pol al arheologiei europene care se remarcă nu numai prin reunirea unor echipe internaționale ci și prin publicațiile de specialitate și manifestările științifice extrem de valoroase pentru studiul protoistoriei continentului. Centrul pune la dispoziție echipelor de cercetare un muzeu excelent, o bibliotecă specializată și alte facilități adiacente arheologiei.

Echipa UBB (inclusiv studenți și doctoranzi de la Facultatea de Istorie și Filosofie) participă alături de colegii francezi la săpăturile propriuzise în sectorul Les Grandes Portes, în două puncte de lucru diferite, în cadrul unui proiect numit Bibracte militaire, care are în vedere componenta defensivă a marii așezări fortificate antice: una dintre porțile principale, zidul incintei, drumul de acces și o platformă amenajată în apropierea intrării. La sfîrșit de săptămână, organizăm excursii de studii la muzeele și siturile arheologice din regiune (Augustodunum – Autun, Vix-Mt. Lassois, Vézelay etc.). Sunt tot atâtea ocazii pentru studenți să cunoască direct colegi din străinătate, locuri și istorii pe care le-au întâlnit doar în literatură…

Această colaborare s-a dezvoltat în anii din urmă la conferințe și cursuri comune și la proiecte de colaborări în domeniul doctoral. În curând, voi pleca la universitatea Bordeaux Montaigne pentru a participa într-o comisie de susținere a unei teze de doctorat privind religiile protoistorice din Gallia.

Întrebare:

Care sunt proiectele academice pentru viitor?

Aș dori să continuăm, cu sprijinul conducerii Facultății de Istorie și Filosofie și al UBB, acest proiect de cercetare fundamentală și care are implicații importante în formarea studenților. El face universitatea noastră mai vizibilă pe plan internațional. Anul trecut am primit pe șantierul de la Bibracte vizita doamnei Președinte a Universității Paris 1 Panthéon Sorbonne, însoțită de un vicepreședinte, ca și cele ale unor reprezentanți ai ambasadei României la Paris, respectiv a Franței la București, care s-au arătat interesați de ceea ce facem acolo și de excelenta cooperare științifică româno-franceză.

De asemenea, voi continua colaborarea cu colegi din străinătate în cadrul  NEMESIS International Research Network de l’Atlantique à la Mer Noire, territoires et sociétés européennes à l’âge du Fer (https://irnnemesis.hypotheses.org/category/projet-nemesis) , susținută de CNRS Franța, al cărui scop este facilitarea contactelor și proiectelor comune ale arheologilor europeni. De altfel, UBB este unul dintre fondatori și face parte din core-group. Rețeaua organizează anual workshop-uri de specialitate (în septembrie 2022 a avut loc la UBB) care reunesc oameni de știință din mai multe țări și care se soldează cu publicarea lucrărilor în sistem open access. În 2025 voi fi coorganizator al unui asemenea workshop internațional la Universitatea Paul Valéry din Montpellier, împreună cu colega profesor Réjane Roure.

 

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare