Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Conferința „24 iunie: de la Sânziene la Ziua Iei. Inventarea unei tradiții noi”, susținută la UBB

25 iunie, 2:00 pm - 5:00 pm

Direcția Patrimoniu Cultural Universitar (DPCU) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Muzeul Memorial David Prodan, în colaborare cu cercul Etnostud al Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, organizează conferința 24 iunie: de la Sânziene la Ziua Iei. Inventarea unei tradiții noi, susținută de către conf. univ. dr. Eleonora Sava.

Dacă pentru comunitățile țărănești din România, 24 iunie era o sărbătoare solstițială agrară, peste care s-au suprapus sensurile creștine ale nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, din 2013 e cunoscută ca Ziua Universală a Iei. Conferința propune o analiză a sensurilor acestei sărbători, din perspectiva antropologiei culturale. Ce reprezentă ziua de 24 iunie pentru comunitățile europene? Cum erau sărbătorite Sânzienele în secolul trecut? Care sunt mecanismele care au făcut posibilă inventarea unei noi tradiții? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care Eleonora Sava va răspunde, prin text, imagini și scurte materiale video.

Conferința va avea loc în data de 25 iunie 2024, de la ora 14:00, la Muzeul Memorial David Prodan (str. Academician David Prodan, nr. 1, ap. 7), iar intrarea este liberă.

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.

Detalii

Dată:
25 iunie
Oră:
2:00 pm - 5:00 pm
Categorii Eveniment:
,