Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Prelegerea „Misterioasele unde gravitaţionale”, desfășurată la UBB

11-03-2021, 4:00 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi, 11 martie 2021, de la ora 16.00, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere pe tema „Misterioasele unde gravitaţionale”, susținută de conf. univ. dr. Alexandru Marcu (Facultatea de Fizică).

Corpurile masive, precum gaurile negre, aflate în mișcare accelerată, produc în jurul lor fluctuații în curbura spațiu-timp, numite unde gravitaționale.

Ira Thorpe NASA afirmă că „Undele gravitaţionale au o structură asemănătoare cu cea a luminii. Ele sunt un tip de radiaţii electromagnetice, doar că ondulaţiile lor sunt, de fapt, spaţiul şi timpul pe care le cunoaștem cu toții. Putem face următoarea comparaţie: dacă punem în mişcare particule încărcate electric, obţinem lumină, dar, în momentul în care punem în mişcare mase întregi de materie, obţinem unde gravitaţionale”. Ele au fost detectate în Statele Unite în 14 septembrie 2015 de cele două instrumente ale sistemului Ligo (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory),  datorându-se fuziunii a două găuri negre cu dimensiuni de 29 şi, respectiv, de 36 mase solare, aflate la o depărtare de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ. Undele gravitaţionale pot ajuta la explicarea formării galaxiilor, la detectarea altor lucruri despre care nici nu credeam că există și la imaginarea Universului în primele sale faze de dezvoltare.

Studium generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina de Facebook a Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Detalii

Dată:
11-03-2021
Oră:
4:00 pm - 6:00 pm
Categorii Eveniment:
,
Etichete Eveniment:
, , , ,