Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Prelegerea „A nota, a reorganiza, a rescrie. O tipologie a caietelor studenților medievali?”, desfășurată la UBB

08-04-2021, 4:00 pm - 6:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va continua joi, 8 aprilie 2021, de la ora 16.00, seria de cursuri „Studium Generale” a Institutului STAR-UBB, găzduită de Turnul Croitorilor, cu o prelegere cu tema „A nota, a reorganiza, a rescrie. O tipologie a caietelor studenților medievali?”, susținută de CS dr. Alexandra Baneu (Facultatea de Istorie și Filosofie).
Rezumatul prezentării: Cum se luau notițe în universitatea medievală? Cum erau acestea păstrate și organizate? În ce fel erau refolosite? De ce discipline avem nevoie în ziua de astăzi pentru a studia aceste aspecte? În cadrul conferinței din seria „Studium Generale” invitata va schița răspunsuri la aceste întrebări, punând un accent deosebit pe cea din urmă.

Studium Generale este un spațiu de întâlnire interdisciplinar al profesorilor și studenților Universității Babeș-Bolyai și ai invitaților lor. Studium Generale permite dialogul dintre discipline și angajează universitatea într-o reflecție asupra propriilor întrebări universale asupra cunoașterii. Aceasta dovedește continuitatea cu practicile intelectuale ale universităților medievale legate de întrebările quodlibetale: despre orice pentru fiecare, în aceeași comunitate de studiu. Studium Generale la Universitatea Babeș-Bolyai, în cadrul Institutului Star-UBB, reprezintă o serie de conferințe săptămânale, în timpul anului academic, ținute de personalități ale universității sau invitate, care chestionează o temă a propriei discipline în dialog cu alți membri ai universității. Inițiat în anul 2019 de prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, acest program de conferințe își reia cursul într-o nouă formă, cursul va fi transmis online pe canalul de Youtube al UBB (https://StudiumGenerale) și pe pagina de Facebook a Universității (https://www.facebook.com/UnivBabesBolyai).

Comunicarea de față a fost concepută în cadrul grantului ERC StG NOTA. Acest proiect a primit finanțare din partea Consiliul European pentru Cercetare (CEC) prin Programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont 2020 (în temeiul acordului de grant nr. 948152).

 

Detalii

Dată:
08-04-2021
Oră:
4:00 pm - 6:00 pm