Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

UBB Goes Green la Grădina Botanică „Alexandru Borza”

18-11-2022, 12:00 pm - 2:00 pm

16 noiembrie 2022

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va organiza vineri, 18 noiembrie 2022, la Grădina Botanică „Alexandru Borza”, o nouă acțiune sub egida UBB Goes Green, adoptată ca direcție strategică a instituției.

Studenții voluntari ai Consiliului Studenților din UBB (CS UBB) vor participa astfel, începând cu ora 12.00, la o acțiune de ecologizare care se va încheia cu inaugurarea, în Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității, a unei alei a biodiversității. La eveniment vor participa rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, alături de alte persoane din conducerea UBB.

„Grădina Botanică este un sanctuar și pentru alte viețuitoare în afară de plante; aceasta se datorează atât diversității colecțiilor de plante pe care le gestionăm, a diversității peisajului, dar și a managementului teritoriului și a acestor colecții. Pe această alee am amplasat mai multe panouri explicative referitoare la fluturii, păsările și liliecii care se găsesc în grădina botanică în mod natural. Aceste rezultate sunt certificate de colaborările avute cu specialiști zoologi care au realizat studii asupra acestor grupe de animale în grădina botanică”, afirmă directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza” a UBB, conf. univ. dr. Mihai Pușcaș.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și-a asumat, prin programul UBB Goes Green, o direcție strategică privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”. Una dintre misiunile sale privește activitățile de educație ecologică a comunității academice și a publicului, precum și de promovare și de implicare activă în ocrotirea naturii și a valorilor legate de diversitatea biologică.

În prezent, UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă circa 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha). Un adevărat hotspot al biodiversității îl reprezintă Grădina Botanică Alexandru Borza, situată în centrul orașului. Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Grădina Botanică este un sanctuar și pentru alte grupe de viețuitoare. Diversitatea plantelor și a covorului vegetal, cuplate cu diversitatea de peisaj (teren vălurit, câteva pârâie etc.), fac ca în cadrul Grădinii Botanice să întâlnim 15 specii de fluturi, peste 40 de specii de păsări și diverse specii de mamifere mici (între care 9 specii de lilieci, toate protejate prin lege). Pentru toate grupele menționate anterior, diversitatea maximă recenzată de specialiști pe teritoriul orașului Cluj-Napoca se găsește în Grădina Botanică, fapt ce certifică managementul adecvat al acestui teritoriu, și din acest punct de vedere.

Detalii

Dată:
18-11-2022
Oră:
12:00 pm - 2:00 pm
Categorii Eveniment:
,