Încarc Evenimente
  • Acest eveniment a trecut.

Un secol de învățământ universitar românesc și de instituționalizare a cercetării istorice în Transilvania

03-02-2020, 9:00 am - 05-02-2020, 7:00 pm

Universitatea Babeș-Bolyai și Institutul de Istorie „George Barițiu” organizează luni, 3 februarie 2020, o serie de evenimente prilejuite de aniversarea a 100 de ani de la inaugurarea oficială a învățământului universitar în limba română în Transilvania. Atunci, în urmă cu un secol, la 1-2 februarie 1920, în prezența suveranilor României, Regele Ferdinand și Regina Maria, cu participarea mai multor reprezentanți ai statelor Antantei, era organizată ceremonia de deschidere oficială a universității clujene, ocazie cu care s-au pus și bazele Institutului de Istorie Națională, actualmente Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Manifestările debutează luni, cu începere de la ora 9.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, care va găzdui ceremonia deschiderii oficiale a conferinței internaționale „ Istoria și scrisul istoric azi: opțiuni metodologice, paradigme, agendă”, care marchează sărbătoarea Centenarului Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, manifestare științifică de amploare realizată împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai. La ceremonia de deschidere vor lua parte și vor prezenta mesaje reprezentanți din partea Academiei Române, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București, ai Arhivelor Naționale ale României, ai institutelor de istorie din țară și străinătate, ai universităților, muzeelor, instituțiilor de cultură.

,,Edificată în condițiile speranțelor popoarelor că universitățile vor fi vectorii unor colaborări internaționale bazate pe înțelegere și respect reciproc, Universitatea din Cluj a optat pentru o structură modernă, preluând cele mai avansate elemente din strategia dezvoltării universităților din Europa și Statele Unite. Principiile solide puse la baza ei acum 100 de ani au permis dezvoltarea continuă a acesteia, inclusiv în perioade mai puțin favorabile din punct de vedere politic, astfel că în prezent Universitatea Babeș-Bolyai, care oferă studii complete în trei limbi, română, maghiară și germană, cu cele 21 de facultăți și cei

peste 45 000 de studenți, este cea mai extinsă ca număr de specializări și cea mai bine cotată universitate românească în clasamentele internaționale relevante”, se arată în invitația adresată ambasadorilor de către conducerea UBB.

La conferință sunt așteptați  aproximativ 225 de participanți din țară și din străinătate iar lucrările distribuite în 17 secțiuni tematice se vor desfășura în perioada 3-5 februarie. Este una dintre cele mai ample manifestări științifice organizate de Institutul de Istorie „George Barițiu” în cele 10 decenii de existență. Programul detaliat al Conferinței poate fi consultat la adresa: http://www.conference2020.history-cluj.ro/.

   Din cadrul acelorași manifestări reține atenția expoziția intitulată „Scriem Trecutul. Trăim prezentul. Simțim Viitorul” amplasată în galeria de pe strada Eroilor care rememorează în imagini și texte sugestive cei 100 de ani de existență ai Institutului de Istorie „George Barițiu”. O altă expoziție ce va  cuprinde, între altele, cele mai reprezentative producții științifice ale Institutului din ultimul veac, va fi vernisată în foaierul principal al Bibliotecii Academiei (str. Kogălniceanu nr. 12-14), marți, 3 februarie 2020, începând cu ora 14.20.

Detalii

Începe:
03-02-2020, 9:00 am
Se termină:
05-02-2020, 7:00 pm

Loc de desfășurare

Aula Magna
str. M. Kogălniceanu nr. 1
Cluj-Napoca, Romania
+ Hartă Google