Ibrahim Müteferrika, celebrat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai organizează, în perioada 16 – 18 februarie 2024, un eveniment cultural dedicat clujeanului Ibrahim Müteferrika (1674-1745), fost diplomat, editor, tipograf, scriitor și traducător otoman, întemeietorul primei tipografii din Imperiul Otoman.

Implicarea Universității noastre în organizarea acestui eveniment este și o acțiune In Memoriam prof. univ. dr Călin Felezeu, fostul director executiv al Institutului de Turcologie.

Născut în spațiul multicultural și pluriconfesional al Clujului secolului al XVII-lea, Ibrahim Müteferrika a studiat la una din școlile din oraș din acea vreme, primind o educație teologică. După ce a intrat în slujba Imperiului Otoman la sfârșitul secolului al XVII-lea prin serviciul militar ca spahiu, și după o serie de responsabilități administrativ-militare a ajuns în oastea de corp a sultanului. Müteferrika a fost desemnat ca interpret și călăuză pentru reprezentanții statelor străine găzduiți în Imperiul Otoman. A fost desemnat în serviciul Principelui Transilvaniei, Francisc Rakoczi al II-lea, între 1717-1735, când acesta s-a refugiat la Poarta otomană, introducând tiparul cu caractere otomane și înființând prima fabrică de hârtie din imperiul otoman. Prin el, statul otoman înființa prima tipografie fixă în 1726, unde opere ale marilor scriitori turci erau tipărite în tiraje mari la acea vreme, de  500 și 1000 de exemplare.

Vernisajul expoziției Ibrahim Müteferrika găzduite de UBB va avea loc vineri, 16 februarie 2024, de la ora 13.00, la  Sala de Expoziții (Calea Moților nr. 11).. La eveniment sunt invitați artiști și specialiști de seamă din Republica Turcia:  Mehmet GÜRSOY – artist al Ministerului Culturii, Republica Turcia, tezaur uman viu UNESCO; Attila CAN – artist al Ministerului Culturii, Republica Turcia, specialist Ebru; conf. univ. dr. Kaya ÜÇER– Universitatea Mimar Sinan –Arta Tezhip-Desen; conf. univ. dr. Ömer ZAİMOĞLU – Universitatea Akdeniz – specialist covoristică; lect. univ. dr. Selçuk AYDIN, Universitatea Istanbul din Turcia –specialist diplomația cărții; precum și d-na consilier dr. Vildan BORMAMBET, Ministerul Educației Naționale din România, Direcția Minorități.

În cursul zilei de vineri, oaspeții vor face o vizită Institutului de Turcologie din cadrul UBB.

Evenimentul se va desfășura conform programului:

Vineri, 16 februarie 2024, ora 13.00 – vernisajul Expoziției Ibrahim Müteferrika expunerea fondului Centrului Documentar Expozițional Ibrahim Müteferrika

Locația: Sala de expoziții a UBB (Calea Moților nr. 11.

Program de vizitare pentru public: din 19 februarie 2024, luni-sâmbătă, între orele 14.00-18.00.

Sâmbătă, 17 februarie 2024 – Conferința internațională Ibrahim Müteferrika, ora 10.00. expunerea fondului de carte al Centrului Documentar Expozițional Ibrahim Müteferrika

Locația: Sala de expoziții a UBB (Calea Moților nr. 11).

Duminică, 18 februarie 2024 – Ateliere creative și cursuri interactive Ibrahim Müteferrika, ora 10.00

Locația: Centrul de Cultură Urbană Casino, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.