5 octombrie 2022
Institutul de Studii Germane din cadrul liniei de studiu în limba germană a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va lansa miercuri, 5 octombrie 2022, la ora 11.00, sub brandul „Science Cafe”, o rețea de laboratoare de cercetare-dezvoltare-inovare (UBB-HUB-CDI) în cadrul companiei NTT DATA.
În aceste laboratoare își vor desfășura activitatea în principal studenți, cercetători și experți UBB și NTT DATA care doresc să se implice în proiecte naționale și internaționale, independent sau în parteneriat cu alte universități, institute sau companii partenere din spațiul vorbitor de limba germană. Cele trei laboratoare care constituie inițial UBB-HUB-CDI sunt: (1) „Knowledge Discovery & Software Engineering”, (2) „Economics and Optimization” și (3) „Digital Humanities”.
„Fidelă misiunii sale de promovare a multiculturalității și a tradiției învățământului superior în limba germană, dar si a valorilor UBB legate de Traditie și Excelență pentru Cultură-Știință-Inovație, linia de studiu în limba germană din cadrul UBB, prin Institutul de Studii Germane, promovează „Science Cafe” ca o platformă de stimulare a inovării, platformă ce este deschisă în spirit academic și altor actori din ecosistemul local, regional și național: autorități locale, școli, companii, universități și institute„, declară prorectorul UBB responsabil cu linia germană și relația cu mediul socio-economic, conf. univ. dr. Christian Săcărea.
Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, subliniază că, „așa cum UBB s-a deschis spre mediul socio-economic, mă bucur să văd că mediul socio-economic s-a deschis spre UBB, iată, găzduindu-i unități CDI care pot genera astfel ecosisteme complexe de inovare”.
În ultimii cinci ani, în cadrul Institutului de Studii Germane s-au derulat peste 30 de proiecte CDI cu parteneri din industrie sau cu universități din Germania, pe tematici diverse cum ar fi Inteligența Artificială, „Internet of Things”, „Drone Autonome”, „Smart Cities”, Energie etc.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.