Lansarea proiectului „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being”, la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va găzdui luni, 4 martie 2024, conferința de presă care are la bază lansarea proiectului „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being”.

Proiectul „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being” este finanțat prin programul PNRR Investiţia I8. Acest program are ca scop dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare. Proiectul câștigat de prof. univ. dr. Agnieszka Sorokowska se bucură de susținerea UBB prin intermediul colaborării cu prof. univ. dr. Oana David, director al Digital Affective Technologies in Therapy and Assessment Lab (DATA Lab) și al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy. Bugetul proiectului are o valoare totală de 6.000.000 de lei și vizează explorarea complexă a relației dintre abilitățile olfactive, microbiomul nazal, starea de bine și alte corelate psihologice. Proiectul propus combină diverse eșantioane de participanți și metodologii ambițioase, inclusiv cercetare de teren în societăți tradiționale precum cele din Amazonul Bolivian și Papua de Vest, teste psihologice și fiziologice la scară largă. Acest proiect este important nu doar pentru înțelegerea mai profundă a relației dintre simțul mirosului și starea psihologică de bine, dar și pentru posibilitatea de a dezvolta strategii de îmbunătățire a funcțiilor olfactive și psihologice. Sperăm că rezultatele acestui proiect vor contribui la dezvoltarea unor intervenții inovative în domeniul sănătății mintale și a calității vieții.

Evenimentul se va desfășura de la ora 12.00, în clădirea International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy (clădirea Avalon – str. Republicii nr. 37) și se va bucura de participarea prof. univ. dr. Agnieszka Sorokovska, directorul proiectului și specialist în domeniul psihologiei și al olfacției.

Agnieszka este profesor universitar în domeniul psihologiei în cadrul Universității Wrocław din Polonia, iar pe parcursul proiectului, aceasta va fi afiliată Universității Babeș-Bolyai. Programul său de cercetare multidisciplinară explorează în principal psihologia evoluționistă, interculturală și cognitivă, deși multe dintre studiile sale combină și alte discipline, cum ar fi medicina, antropologia sau neuroștiințele. Interesele sale științifice au condus-o și în multe locuri izolate și îndepărtate, cum ar fi Papua de Vest, Amazonul Bolivian sau Insulele Pacificului, unde a efectuat cercetări pe teren”, declară coordonatorii proiectului.

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.