UBB coordonează un proiect internațional privind redefinirea relațiilor euro-africane

20 februarie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a câștigat, în calitate de coordonator asociat, proiectul european „Redefinirea relațiilor euro-africane în secolul XXI. Provocări și soluții pentru o dezvoltare echitabilă, democratică și inclusivă”, care vizează crearea unei rețele a universităților europene și africane cu preocupări în domeniul dezvoltării internaționale.

Rețeaua va cuprinde universități precum Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea din Ghent (Belgia), Universitatea din Geneva (Elveția), Universitatea Yaoundé (Camerun), Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal).

Participarea UBB la coordonarea proiectului va fi asigurată prin intermediul Centrului de Studii Africane al UBB (CESTAF), asociat Clusterului Afro-European de Excelență dedicat „Managementului Resurselor de Pământ și Apă, cu impact asupra Sănătății Umane” (Sustainable Water and Land Resource Management for Human Well-Being). Clusterul face parte dintr-un demers internațional complex, prin care African Research Universities Alliance (ARUA) și GUILD, organizația unora dintre cele mai reprezentative universități europene de cercetare avansată – din care UBB face parte – s-au angajat să impulsioneze rolul științei în dezvoltarea continentului african și în eforturile internaționale legate de dezvoltare sustenabilă.

Referindu-se la noul proiect, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Daniel David, afirmă că „angajamentul UBB pentru Africa este unul serios și important în lumea de azi, realizat atât prin GUILD (https://www.the-guild.eu/about/members/), cât și direct, UBB având deja două puncte de lucru și reprezentare în Africa. Acest angajament este important atât pentru România, cât și ca parte e efortului  Occidentului de a integra Africa și mediul academic de acolo în lumea democratică”.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.