Noaptea Cercetătorilor încântă publicul cu știință pe 27 noiembrie

Pe 27 noiembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni se pregătește să încânte publicul cu știință, prin experimente, fenomene curioase, imagini din culisele cercetării, conferinţe captivante, jocuri și concursuri. Programul este desfășurat de cercetători, inventatori și exploratori într-un mod interactiv, educativ și distractiv și se adresează minților curioase de toate vârstele. Într-un context deosebit, anul acesta evenimentul se desfășoară preponderent în mediul virtual. Pariciparea la toate activitățile este gratuită.

Cercetarea nu intră în izolare în 2020, astfel că și pentru programul acestei ediții, echipe de cercetare, organizații și companii au pregătit activități dedicate publicului, dintre care menționăm:  concursuri cu premii atrăgătoare, webinarii dedicate profesorilor și elevilor, dezbateri, experimente, conferinţe susținute de cercetatori de prestigiu ai comunității științifice și tururi virtuale.

Intitulat sugestiv DOREMI-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o initiațivă globală gândită în scopul stimulării înţelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societăţii, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative.

La nivelul Uniunii Europene,  Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Promovat de Comisia Europeană, în România proiectul DOREMI-RO, derulat de un consorțiu format din 15 universități și institute de cercetare și coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași,  va organiza evenimentul simultan în peste 30 de orașe, dintre care menționăm, pe lângă Cluj-Napoca,  București, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Sibiu, Suceava.

Evenimentul Noaptea cercetătorilor la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, este organizat de Facultatea de Știința și Imgineria Mediului, în colaborare cu partenerii locali/regionali, Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu ”Ernest Lupan” Cluj-Napoca,  respectiv Muzeul Județean de Mineralogie ”Victor Gorduza” Baia Mare, cu sprijinul Decathlon România. Activitățile pregătite de cercetători și cadre didactice ale UBB-FȘIM sunt diverse și vor fi derulate online în ziua de 27 noiembrie 2020, interval orar 9.00 – 22.00 pe platforma ZOOM, după un program care va fi publicat pe:  https://enviro.ubbcluj.ro/noaptea-cercetatorilor/ și https://www.facebook.com/events/1518093511707171/?active_tab=discussion.

Detalii privind aceste activități pot fi consultate urmând link-urile de mai sus.

Detalii suplimentare și programul complet pe www.noapteacercetatorilor.ro.