Parteneriat strategic între UBBMed și Organizația Europeană a Medicinei Stilului de Viață

14 iunie 2024

Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos (https://healthylifestyle.research.ubbcluj.ro/), co-fondat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Academia Română, a semnat un parteneriat (MoU) cu European Lifestyle Medicine Organisation (ELMO – https://eulm.org/).

Parteneriatul stabilește un cadru general pentru desfășurarea unor activități educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de relație cu societatea asociate unui stil de viață sănătos, bolilor netransmisibile și altor condiții clinice asociate stilului de viață, înțelese în paradigma modelului bio-psiho-social și a abordărilor personalizate bazate pe dovezi din domeniul sănătății.

Centrul Național de Competențe în Stilul de Viață Sănătos este coordonat de profesorii Nicolae Hâncu și Daniel David.

European Lifestyle Medicine Organisation este condusă de un board internațional (președinte – Ioannis Arkadianos, MD și vicepreședinte Ioan Hanes, MD), fiind reprezentantă în România de Dr. Anca Hâncu, care este de altfel și secretarul general al organizației la nivel european, membră în boardul ELMO

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.