Paths to Cohesion – EUTOPIA Week la UBB

17 iunie 2024

Zece rectori de la unele din cele mai reprezentative universități europene și echipele lor academice, alături de actori din mediul socio-economic și decizional național și european, se întâlnesc în această săptămână la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) cu ocazia EUTOPIA Week, pentru a discuta dezvoltarea alianței universității europene EUTOPIA ( https://eutopia-university.eu/) și contribuțiile acesteia la noile politici europene din mediul academic și social.

Universitățile partenere din Africa, America Latină, Asia, Australia și SUA au fost de asemenea reprezentate, pentru acțiuni globale la nivel internațional.

De-a lungul acestei săptămâni vor fi dezbătute teme legate de strategia europeană a universităților, diplome duale/multiple/joint, noul program european în cercetare și inovare, relația universităților cu industria în contextul reperelor democratice etc.

De asemenea, EUTOPIA Week va avea câteva zile alocate proiectului EUTOPIA-Health (https://news.ubbcluj.ro/ubbmed-coordoneaza-reteaua…/).

„EUTOPIA, prin membrii săi și prin partenerii globali din Africa, America Latină, Asia, Australia și SUA, este una dintre cele mai reprezentative alianțe ale universităților europene, cu o voce importantă în politicile academice europene. Suntem la Cluj-Napoca pentru o săptămână, pentru a discuta dezvoltarea alianței și contribuțiile acesteia la nivelul politicilor europene în zonele academice și socio-culturale”, afirmă  gazda evenimentului, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tema evenimentului găzduit de UBB este Paths to cohesion, reflectând una dintre valorile de bază ale alianței, coeziunea.

EUTOPIA este o alianță formată din universități europene de prestigiu, al cărei obiectiv ambițios este acela de a redefini direcțiile de viitor ale educației universitare europene, membrii ei colaborând la crearea unui model academic european nou, inovativ, care să reflecte principiile Europei unite și deschise, manifestând respect față de cetățenii ei și față de mediul înconjurător. Alianța oferă cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților oportunități comune de educație, programe de cercetare și dezvoltare comune, țintind să formeze absolvenți performanți, promovând internaționalizarea, diversitatea și incluziunea, aplecându-se asupra provocărilor globale și locale. Comunitatea EUTOPIA întrunește mai mult de 240.000 de studenți, peste 18.000 de cadre și cercetători și mai mult de 900 de grupe de cercetare fiind una dintre cele mai puternice alianțe europene.

EUTOPIA a luat naștere în anul 2019, fiind unul dintre cele 17 proiecte câștigătoare ale competiției Inițiativa Universităților Europene lansate de Comisia Europeană pentru a forma un spațiu inovativ al educației superioare europene.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.