Practicile eficiente în învățământul universitar, analizate și dezbătute la UBB

19 mai 2025

Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a găzduit, în perioada 16-17 mai 2025, conferința internațională cu titlul „The Future of Higher Education: Evidence Based Approaches and Practices”.

Este prima conferință de nivel internațional organizată în România în această arie de interes, cu o focalizare explicită asupra dovezilor științifice privind mecanismele neuro-cognitive care fundamentează practicile eficiente în predarea și învățarea din învățământul superior.

În prima zi a conferinței, tema centrală a prelegerilor susținute de experți cu înaltă vizibilitate internațională din SUA și Europa a vizat expertiza didactică universitară – suport empiric și strategii eficiente, în timp ce lucrările din a doua zi a conferinței s-au focalizat pe politicile educaționale actuale și viitorul învățământului superior european. Concluziile principale ale evenimentului subliniază faptul că învățarea eficientă se produce doar în condițiile în care cadrul didactic conștientizează importanța formării sale continue și reușește să insufle studenților săi o curiozitate epistemică autentică.

Evenimentul a fost inițiat și coordonat de către Centrul de Inovare în Predare și Învățare (conf. univ. dr. Dana Opre și conf. univ. dr. Adina Glava) și a fost organizat în colaborare cu Consiliul Didactic al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Departamentul de Științe ale Educației, respectiv, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic. Conferința a beneficiat de prezența unor reprezentanți oficiali din universități membre ale unor alianțe europene de referință (EUTOPIA, CIVIS, UNITA și EC2U), reunind participanți din peste 20 de țări de pe patru continente, vorbitorii și organizatorii workshopurilor fiind cadre didactice și cercetători cu recunoaștere și credibilitate din țară și străinătate (Europa și SUA).

La eveniment au participat rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrusel, prorectorul responsabil de Linia de studii în limba maghiară, educație-curriculum, competitivitate, extensii – prof. univ. dr. Bálint Markó, respectiv prorectorul responsabil de Linia de studii în limba germană, învățământ netradițional, relația cu societatea – componenta socio-economică/fundraising – conf. univ. dr. Christian Săcărea, cărora li s-au alăturat prorectori și directori din universitățile membre ale Consorțiului Universitaria. Conferința a beneficiat de sprijinul ministrului Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Daniel David.

Detalii complete despre conferintă pot fi găsite la adresa https://dse.psiedu.ubbcluj.ro/conferinte/fohe/