Precizări cu privire la materialele de presă referitoare la acordarea premiului de excelență unuia dintre membrii comunității UBB

7 februarie 2024

În urma apariției unor articole cu privire la acordarea premiului de excelență pe criterii de rudenie unuia dintre membrii comunității Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), facem următoarele precizări:

  • Articolul „Decana Facultății de Biologie și Geologie a UBB și-a nominalizat propriul soț, tot cadru didactic, pentru un premiu de excelență. Reacția Comisiei de Etică” apărut pe site-ul Ziare.com conține o serie inexactități, deși informațiile corecte i-au fost comunicate autoarei materialului, fiind însă ignorate.
  • Titlul articolului nu corespunde textului acestuia, din care, conform declarației UBB, reiese foarte clar că propunerea/ nominalizarea NU a fost semnată de către decanul Facultății de Biologie și Geologie, numele decanilor fiind prezente formal pe toate adresele oficiale și comunicările facultăților cu Universitatea. Adresa de propunere a premierii a fost semnată olograf de către un prodecan cu drept de semnătură, fapt comunicat autoarei articolului, dar ignorat in articol. Delegarea semnăturii și semnarea în numele reprezentantului oficial al facultăților (și al oricărei instituții) reprezintă o practică unanim acceptată.
  • Decanul Facultății de Biologie și Geologie nu a fost implicat in niciun fel în selecția sau propunerea premianților. Selecția propunerilor de premiere a fost realizată de către o comisie formată din cei 3 prodecani (conform unei hotărâri a Consiliului profesoral din data de 12.12 2023), premiile de excelență didactică fiind avizate și de către Consiliul didactic al UBB. Toate aceste informații au fost comunicate autoarei, dar ignorate în momentul publicării articolului.
  • În acest context, înlocuirea documentului inițial pe site-ul Facultății de Biologie și Geologie are menirea de a nu induce în eroare alte persoane care ar putea să creadă că ar exista un conflict de interese și precizează clar cine a realizat evaluarea propunerilor de premiere, fiind o îndreptare a unor erori materiale, nu o modificare de fond.
  • Articolul la care facem referire listează prevederi privind conflictul de interese în UBB fără să precizeze unde se încadrează situația celor doi colegi, prin urmare fără a demonstra conflictul de interese. În acest sens, precizăm că doar relația de subordonare directă este considerată conflict de interese.

În concluzie, considerăm că articolul prezinta tendențios o situație pentru a induce ideea încălcării regulilor de etică, fără a avea și argumente solide în acest sens. Adresăm pe această cale rugămintea ca, pentru o informare corectă a publicului, reacțiile UBB la solicitările formulate de reprezentanții presei să fie tratate cu seriozitate și obiectivitate atât în titlurile articolelor, cât și în conținutul acestora.