UBB va avea primul program de master în “Health Economics” din România

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) lansează începând cu anul universitar 2024-2025 programul de master în domeniul “Health Economics” (în limba engleză), primul în acest domeniu din România.

UBB a inițiat încă din anul 2007 analize de tip health economics în zona tratamentelor farmacologice și psihologice asupra sănătății mintale, cu programe postdoctorale dedicate. Apoi, acest demers s-a exprimat mai larg în cursuri și cercetări mai ales în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din UBB, iar acum, odată cu dezvoltarea programului UBBMed (din UBB School of Health – https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health), demersul s-a transformat într-un program standard de master interdisciplinar de “Health Economics”. Specializarea de tip „Health Economics” susține ocupații / profesii ale viitorului, de interes major acum și în viitor pe piața muncii, implicate în promovarea și optimizarea sănătății prin analiza furnizorilor de servicii de sănătate, spitalelor / clinicilor, programelor și activităților (inclusiv tratamentelor) din domeniul medicinei / sănătății.

Decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustață, declară că “lansarea programului de master “Health Economics” marchează o etapă determinantă în dezvoltarea domeniului economiei sănătății ca o nouă direcție academică și de cercetare în cadrul facultății noastre. Prin eforturile cercetătorilor noștri vor fi obținute informații valoroase și noi perspective pentru acest domeniu, care vor fi transferate părților interesate (stakeholders) și prin intermediul curriculumului specializat pe care l-am creat. Programul se bucură de un curriculum compatibil cu alte programe similare de la universități de top la nivel global. Acest lucru asigură o experiență educațională de înaltă calitate pentru studenții noștri, viitorii specialiști de care țara și Uniunea Europeană au acută nevoie.”

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, punctează: “FSEGA-UBB este cea mai mare facultate de profil din țară și una dintre cele mai puternice școli românești în zona “economics & business”. Noul program UBBMed din UBB School of Health (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health) are nevoie să introducă și să se bazeze pe analize economice riguroase în domeniul sănătății, iar din acest parteneriat a rezultat programul de master interdisciplinar în “Health Economics”, în limba engleză, cu un curriculum internațional, singur master de acest tip în acest moment în România.”

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.