Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai, prin Muzeul Memorial David Prodan, organizează vineri, 24 mai 2024, de la ora 11:00, un nou eveniment din seria „Întâlnirile David Prodan”.
Câștigătorul Fellowship David Prodan, Antonio D’Alessandri, conferențiar în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Roma Tre, Italia, reputat specialist în istoria modernă a Europei de Sud-Est, va susține prelegerea cu titlul: „Echoes of the Transylvanian Question. Mazzini and the Discussions Between Romanians and Hungarians in the International Press (1851)”.
Pasionat cercetător al mișcărilor naționale și al proceselor de formare a statului în lungul secol al XIX-lea, invitatul „Întâlnirilor David Prodan” își propune să analizeze în cadrul intervenției sale reverberațiile internaționale ale momentului 1848, cu accent pe argumentația și soluțiile de reconciliere politică propuse de Giuseppe Mazzini și reacțiile stârnite în rândul exilaților revoluționari români și unguri.
Evenimentul se va desfășura la sediul Muzeului Memorial David Prodan (str. Acad. David Prodan, nr. 1, ap. 7). Intrarea este liberă.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.