Prima întâlnire online în cadrul Erasmus+ Blended Intensive Programme Progress in Human Geography

30 aprilie 2025

Prima întâlnire online desfășurată în cadrul programului Erasmus+ Blended Intensive Programme Progress in Human Geography organizat de Facultatea de Geografie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în parteneriat cu Sofia University „St. Kliment Ohridski” și South-West University “Neofit Rilski”, Blagoevgrad din Bulgaria și University of Warsaw, Polonia, a avut loc luni, 28 aprilie 2025.

Acest proiect educațional este finanțat prin Programul Erasmus+ și se adresează unui număr de 37 de studenți de nivel licență și master de la cele trei universități partenere. Cadrele didactice de la UBB și lectorii invitați se reunesc pentru a dezbate și a transmite studenților cunoștințe despre o varietate de subiecte de cercetare din domeniul geografiei umane, aspecte cheie care actualmente caracterizează spațiile urbane și rurale la nivel internațional.

Discuțiile introductive de la această întâlnire au pus bazele unei experiențe internaționale de învățare concentrate pe teme actuale de interes precum: modele de utilizare a terenurilor în mediul urban și rural, dinamica socială în spațiile publice, segregarea spațială și zonarea funcțională și calitatea vieții.

Următoarea fază a programului constă în desfășurarea cursurilor față în față, timp de o săptămână, în perioada 12-16 mai 2025, la Baza de practică a UBB din localitatea Baru Mare. județul Hunedoara, România, unde studenții vor dobândi cunoștințe teoretice și practice din domeniul geografiei umane într-un mediu de învățare interactiv și dinamic.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 444 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.