Program româno-american de reformă administrativă, la FSPAC

Vă invităm să participați joi, 26 ianuarie 2017, începând cu ora 14.00, la conferința de presă organizată în cadrul unui program româno-american de reformă administrativă derulat de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității Babeș-Bolyai, în colaborare cu University of Delaware (SUA).

Evenimentul va avea loc la sediul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), clădirea FSPAC 2 (str. Minerilor 185), în sala T1 și va fi urmat de prezentarea rapoartelor de cercetare realizate de echipele de studenți americani și români, pe tema implicării universității în comunitate și în procesul de reformă administrativă.

Departamentul de Administraţie și Management Public din cadrul FSPAC desfăşoară, în perioada 13-28 ianuarie 2017, un program inovativ de cercetare împreună cu School of Urban Affairs and Public Policy din cadrul University of Delaware. Studenții români și americani au format echipe mixte de cercetare care abordează teme de interes pentru administrațiile locale dintr-o perspectivă comparată. Echipele mixte de studenți au lucrat la stabilirea temelor de cercetare pe parcursul mai multor luni (octombrie-decembrie 2016).

Pe durata șederii în Cluj-Napoca, studenţii americani au realizat interviuri și vizite pe teren în legătură cu temele alese. Temele pe care le abordează studenții sunt foarte variate și includ sărăcia urbană și ghetourile urbane, sănătatea mintală și serviciile oferite de universități în acest domeniu, rolul ONG-urilor în procesul de democratizare, programe de educație sexuală pentru adolescenți etc. Toate cercetările se desfășoară pe baza unei metodologii prestabilite și care a fost dezvoltată în cadrul programelor anterioare.

Filozofia din spatele acestui program se bazează pe conceptul de ”engaged university”, concept care surprinde responsabilitatea universităților față de comunitățile în care operează, precum și rolul acestora în furnizarea și transferul de bune practici.

Programul, aflat în acest an la cea de a treia ediție, este coordonat de prof. Arno Loessner (University of Delaware) și prof. Călin Hințea, decanul FSPAC. Colaborea româno-americană a fost un real succes și un model de bună practică în ceea ce privește programele de schimb academic.