Proiectul „Facilitarea integrării tinerilor din mediul academic prin politici de incluziune, pe piața muncii – InclusUBB2”, derulat la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai a derulat cu succes în anul 2020 proiectul cu titlul „Facilitarea integrării tinerilor din mediul academic prin politici de incluziune, pe piața muncii – InclusUBB2”, având finanțare din partea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (cod proiect CNFIS-FDI-2020-0384).

Scopul proiectului a fost unul dual și a avut în vedere atât crearea premiselor continuării studiilor pentru elevii din zonele defavorizate, cât și reducerea abandonului universitar, prin mijloace concrete. În cadrul proiectului, UBB a propus întărirea capacității universității de a crește nivelul incluziunii și echității și, totodată, de a răspunde mai bine la provocările actuale ale societății mai ales în condițiile pandemiei.

Obiectivele specifice ale proiectului InclusUBB2 au fost:

(1) facilitarea accesului la învățământul superior pentru elevi și familiarizarea lor cu mediul universitar mai ales pentru cei din mediile defavorizate;

(2) corelarea competențelor dobândite de studenți cu principalele cerințe ale angajatorilor din mediul public și privat, promovarea importanței dezvoltării durabile în rândul studenților, precum și consolidarea parteneriatului dintre universități și mediul privat;

(3) dezvoltarea de instrumente online pentru facilitarea comunicării între studenți și aparatul administrative al universității Babeș-Bolyai;

(4) analiza fenomenului de abandon academic la nivelul universității și identificare factorilor care duc la abandon, precum și creșterea eficientei activităților de consiliere si suport adresate studenților aflați în situații de risc ridicat de abandon.

În cadrul proiectului au fost realizate broșuri informative despre criteriile de admitere, panouri informative, și au fost organizate o serie de evenimente de informare online adresându-se unui număr de 20 de licee preponderent din localități cu sub 10.000 de locuitori cu participarea a peste 1.000 de persoane. Deși pandemia nu a permis organizarea în format fizic a evenimentului de marcă, UBB Weekendul Lung pentru Liceeni, care are deja o lungă tradiție, totuși acesta a fost lansat  online cu participarea a peste 400 de elevi și profesori. În cadrul evenimentului s-au ținut cursuri de popularizare a științei în limba română și maghiară.

Continuând tradiția anilor trecuți și în acest an au fost organizate evenimente de educație ecologică, în mod excepțional în mediul virtual. Filmele și prezentările postate au fost vizionate de mai mult de 500 de persoane, elevi și studenți.

În cadrul proiectului au fost elaborate un set de chestionare/formulare online și rapoarte privind motivele abandonului universitar ale studenților, continuând tradiția deja anuală și oferind o sursă valoroasă de informații pentru corpul didactic. Tocmai pentru a facilita integrarea studenților în mediul academic a fost amenajat un spațiu educațional non-formal și de recreere.

S-au realizat analize privind inserția pe piața muncii a absolvenților și o bază de date; documentele au fost elaborate și vor fi utilizate pentru sprijinirea tinerilor în vederea integrării pe piața muncii. Iar cu scopul lărgirii ofertei educaționale către mediul de afaceri și instituții publice, s-au realizat mai multe cursuri deschise în decursul anului 2020.

Astfel, proiectul „Facilitarea integrării tinerilor din mediul academic prin politici de incluziune, pe piața muncii – InclusUBB2” și-a atins obiectivele propuse, cu toate că, în condițiile actuale și având în vedere restricțiile impuse de pandemie, unele acțiuni au fost îngreunate considerabil.