Record de vizitatori la Grădina Botanică a UBB

16 ianuarie 2023

Grădina Botanică „Alexandru Borza” a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-napoca (UBB)  a fost și în anul 2023 una dintre principalele atracții ale Clujului, înregistrând cifre record de vizitatori.

Astfel, peste 262.100 de persoane au vizitat, în anul 2023, Grăgina Botanică „Alexandru Borza”, numărul fiind în creștere față de anii trecuți.

„Acest an a marcat un moment istoric, cu peste un sfert de milion de vizitatori care ne-au trecut pragul. Tradițional, cele mai aglomerate luni au fost aprilie, mai și iunie, când am înregistrat aproape 110.000 de vizitatori. Această perioadă de vârf coincide cu înflorirea impresionantelor noastre colecții de flori bulboase de primăvară (lalele, zambile, brândușe, narcise etc.) și a magnificei colecții de trandafiri. În aceste luni, am ajuns să avem chiar peste 5.000 de vizitatori zilnic. De asemenea, trendul ascendent remarcabil observat în lunile de toamnă s-a menținut și în acest an, datorită evenimentelor noastre tradiționale organizate în această perioadă, cum ar fi Expoziția de plante carnivore și Expoziția de fluturi. Numărul mare de vizitatori și reacțiile pozitive pe care le primim sunt dovada că rămânem unul dintre principalele puncte de atracție cultural-educative din Transilvania”, afirmă conf. univ. dr. Mihai Pușcaș, directorul Grădinii Botanice „Alexandru Borza”.

UBB are în administrare peste 81 hectare de spații verzi, ceea ce reprezintă circa 10% din zona verde a municipiului Cluj-Napoca (814 ha), Grădina Botanică „Alexandru Borza”, situată în centrul orașului, fiind un adevărat hotspot al biodiversității. Între miile de specii de plante de pe toate meridianele globului, un adevărat tezaur este reprezentat de arbori, mulți dintre ei având vârste și dimensiuni spectaculoase.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.