Un mesaj al sărbătorilor de Paște este că suferința poate duce, dacă este corect înfruntată și înțeleasă, la un bine superior! În creștinism, suferința lui Iisus pe cruce a devenit astfel o condiție a mântuirii oamenilor.
Păstrând proporțiile și forma diferită de întemeiere a cunoașterii, pe aceeași linie, și psihologia ne învață că stresorii (chiar în forma lor de traumă), deși ne pot reduce funcționarea socială pe termen scurt, nu duc cu necesitate la suferințe în viață și probleme psihologice pe termen lung. Dacă îi confruntăm cu flexibilitate cognitivă, noncatastrofare, toleranță la frustrare și acceptarea existenței situației (recunoaștere, nu ignorarea defensivă), atunci putem căuta soluții și sensuri/semnificații noi, care să ne readucă la nivelul adecvat de funcționare sau care chiar să ne ducă la ceea ce numim dezvoltare personală poststres. Parafrazând unele formulări stoice, uneori răul poate să fie bine, dacă înțelegem că adesea răul este aparent, adică depinde de atitudinea noastră față de el, și că acesta devine astfel condiția de căutare a binelui, prin schimbarea atitudinii noastre.
Așadar, să învățăm în contextul acestor sărbători să căutăm împreună binele, chiar dacă asta presupune pentru unii dintre noi și trecerea prin suferință!
Hristos a înviat!
Prof. univ. dr. psih. Daniel David