Încheierea „Lunii Francofoniei”, marcată la UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Centrului de Studii Africane și a Centrului de Cooperări Internaționale, organizează două evenimente pentru a marca încheierea „Lunii Francofoniei”.

Primul eveniment va fi organizat în parteneriat cu Institutul Francez din Cluj și va avea loc joi, 28 martie 2024, de la ora 17.00, la Cinema Arta. În cadrul acestuia vor fi difuzate în premieră cinci scurt-metraje realizate de regizori africani în cadrul proiectului Afrofuturistik, ulterior fiind organizată o dezbatere pe tema experienței migrației și a dezrădăcinării și modul în care acestea afectează proiecția în viitor. Dezbaterea va fi moderată de către prof. univ. dr.  Sergiu Mișcoiu și lect. univ. dr. Anamaria Lupan.

Teme legate de rolul francofoniei în crearea unui cadru de cooperare și încredere într-o lume marcată de diviziuni și conflicte multiforme vor fi abordate vineri, 29 martie, în cadrul conferinței studențești „Francofonia- liant intercultural și interdisciplinar”. La acest eveniment vor participa cu lucrări studenți români și internaționali.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.