9 decembrie 2024
Cercul de Poezie Nordică DiktLek din cadrul Departamentului de limbi și literaturi scandinave de la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), fondat și coordonat de lect. univ. dr. Raluca-Daniela Duinea, organizează miercuri, 8 ianuarie 2025, de la ora 19.00 pe platforma Zoom, întâlnirea care o are ca invitat special pe una dintre cele mai cunoscute scriitoare norvegiene ale momentului, Ingvild H. Rishøi.
Aceasta va susține prelegerea intitulată „Lys og mørke i barnediktning – norske Ingvild Rishøi om å skrive Borti natta og Pling i bollen”(Lumină și întuneric în poezia pentru copii – scriitoarea norvegiană Ingvild Rishøi și arta de a scrie Borti natta și Pling i bollen).
Organizatorii declară despre scriitoare că „Rishøi se impune ca o voce aparte și dinamică în literatura norvegiană. Ea a captivat cititorii prin poveștile simple, dar profund evocatoare, având un simț estetic deosebit de rafinat pentru a schița micile întâmplări edificatoare din viața de zi cu zi și pentru portretizarea personajelor vulnerabile, din pătura de jos a societății, cel mai adesea copii”.
A debutat ca prozatoare în 2007 cu volumul de nuvele intitulat La stå (Nu șterge). În 2011 a publicat Pling i bollen – fine og ufine barnerim (Pling i bollen – versuri pentru copii – drăguțe și mai puțin drăguțe), nominalizată pentru Kritikerprisen (Premiul Criticilor Norvegieni), câștigând Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomsbøker (Premiul pentru Cărți de copii și adolescenți al Departamentului de Cultură), la secțiunea de cărți ilustrate. A primit argint la categoria „Cele mai frumoase cărți ale anului 2012”, secțiunea ficțiune/cărți ilustrate.
În 2012 a publicat volumul de nuvele Historien om fru Berg (Povestea doamnei Berg), carte nominalizată pentru prestigiosul Brageprisen (Premiul Brage). În plus, în 2012 acest volum a câștigat Sultprisen (Premiul Foamea), iar în 2013, P. O. Enquists Pris (Premiul P. O. Enquist).
Vinternoveller (Povești de iarnă), publicat în 2014, i-a adus popularitate sciitoarei care a câștigat trei premii literare Kritikerprisen (Premiul Criticilor Norvegieni), Bokbloggerprisen (Premiul Blogger-ului Literar) și Brageprisen (Premiul Brage) la secțiunea de proză scurtă și la secțiunea de ficțiune pentru adulți, fiind pentru prima dată când o carte a fost nominalizată pentru Brageprisen (Premiul Brage) la două secțiuni. Acest volum de nuvele este tradus în premieră în limba română de lect. univ. dr. Raluca Duinea și lect. univ. dr. Ioana Mureșan, fiind în curs de publicare la editura Casa Cărții de Știință.
În 2021 a debutat ca romancier cu cartea Stargate – en julefortelling (Stargate – Poveste de Crăciun), care urmează să fie ecranizată, fiind tradusă în limba română de conf. univ. dr. Roxana Dreve.
În 2024 a publicat un alt volum de poezii intitulat Borti natta. Rim for barn og voksne (Borti natta. Versuri pentru copii și adulți). În mai 2024, Ingvild H. Rishøi a primit Doblougprisen (Premiul Dobloug) oferit de Academia Suedeză, pentru contribuția substanțială în domeniul literaturii norvegiene. Cărțile ei sunt traduse în peste 20 de limbi.
În cadrul evenimentului va avea loc un atelier de traducere moderat de studenții care își desfășoară stagiul de practică la Biblioteca de Studii Nordice. Aceștia împreună cu ceilalți studenți prezenți vor traduce o serie de poezii din volumul Borti natta. Rim for barn og voksne (Borti natta. Versuri pentru copii și adulți). Evenimentul se va desfășura în limbile norvegiană și română.
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.