Serie de conferințe, organizată la UBB

Departamentului de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), găzduiește joi, 14 martie 2024, conferințele „Lingvistiske og semiotiske landskap i Finnmark, Norge” și „Flerspråklighet og flerkulturalitet”. Primul eveniment se va desfășura de la ora 12.00 în Sala Grimm, în timp ce al doilea va avea loc de la ora 16.00, în sala 205.

Profesor Gro-Renée Rambø, de la Universitatea din Agder, a mai susținut marți, 12 martie 2024, la Facultatea de Litere, conferința „Hvor kommer du fra?» Lingvistisk variasjon i Norge”.

În această perioada (4-15 martie 2024), Facultatea de Litere s-a bucurat de prezența doamnei Gro-Renée Rambø, precum și de cea a doamnei prof. Maria Sibińska, de la Universitatea din Gdańsk, Polonia care a susținut și ea două conferințe („Vikingtiden i nyere norsk litteratur” și „Samisk film. Med fokus på «La elva leve”).

Doamna Sibińska este profesor universitar, cercetător și traducător de literatură norvegiană, fiind totodată și Director al Departamentului de Studii Scandinave și Finice al Facultății de Litere de la Universitatea din Gdańsk. Și-a susținut doctoratul în 1999, iar din 2013 este profesor abilitat. Începând cu anul 2019 este redactor șef al revistei Studia Scandinavica. În anul 2022 a primit Ordinul Regal Norvegian de Merit pentru promovarea culturii norvegiene în Polonia.

Doamna Gro-Renée Rambø este profesor universitar și lingvist, la Departamentului de Studii Nordice și Media al Facultății de Litere și Științe ale Educației de la Universitatea din Agder. În anul 2009 și-a susținut doctoratul pe o temă legată de sociologie lingvistică. Din anul 2016 este conducător de doctorat, iar din anul 2011 este membru în consiliul Centrului pentru Studii Norvegiene în Străinătate (SNU). În perioada 2019-2023 a făcut parte din Consiliul Universității din Agder, ca reprezentant al personalului academic. Între anii 2014-2017 a fost Președintele National Graduate Researcher School in Linguistics and Philology (LingPhil), NFR.