Universitatea Babeș-Bolyai consolidează infrastructura de urgență a orașului prin amplasarea de defibrilatoare automate externe (AED)

14 martie 2024

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca (UBB) adaugă două defibrilatoare automate externe (AED) pe harta Clujului, consolidând astfel infrastructura de urgență a orașului și sporind siguranța comunității universitare și a cetățenilor, prin asigurarea accesului rapid la echipamente esențiale de prim ajutor. Acțiunea constituie o reafirmare a misiunii pe care UBB și-a asumat-o, prin programul strategic UBBMed, în direcția implicării active în cercetarea medicală avansată, a elaborării și susținerii politicilor publice în domeniul sănătății.

De această dată, UBB, prin intermediul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a finalizat instalarea a două defibrilatoare automate externe (AED) în Campusul FSEGA, respectându-și angajamentul față de sănătatea și securitatea membrilor comunității academice, precum și a vizitatorilor acesteia.

Achiziționarea sistemelor AED evidențiază responsabilitatea socială a FSEGA și recunoașterea importanței răspunsului rapid în situații de urgență medicală, contribuind semnificativ la creșterea șanselor de supraviețuire în caz de stop cardiac subit. Această inițiativă marchează un pas important în consolidarea măsurilor de siguranță din cadrul facultății și împrejurimi, oferind asistență vitală până la sosirea serviciilor medicale de urgență.

Prin implementarea acestor dispozitive, FSEGA își afirmă dedicarea față de crearea unui spațiu universitar care nu doar promovează excelența academică, dar este și profund angajată în protejarea sănătății și bunăstării comunității sale.

„Instalarea defibrilatoarelor automate consolidează strategia noastră de lungă durată privind educația în prim ajutor, continuând demersul nostru început încă din anul 2017. Prin planificarea unor noi sesiuni de formare, ne reafirmăm angajamentul de a menține personalul și studenții noștri bine informați despre modul corect de intervenție în situații critice. Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor se angajează să continue promovarea siguranței și sănătății la locul de studiu și de muncă, demonstrând prin acțiuni concrete cum responsabilitatea față de comunitate și îngrijirea reciprocă formează coloana vertebrală a valorilor noastre”, a declarat conf. univ. dr. Răzvan Mustață, decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.

Lansat în anul 2022, programul strategic UBBMed acoperă strategic trei arii clinice (1. sănătatea mintală; 2. boli netransmisibile și 3. sănătate publică), alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente) și doua abordări transversale strategice (1. inginerie & tehnologie medicală și 2. etica & psihosociologia medicinei), alături de alte demersuri interdisciplinare mai specifice. În cadrul UBBMed au fost dezvoltate până acum trei unități academice pentru a susține ariile strategice: (1) Platforma BrainQ (https://psychotherapy.psiedu.ubbcluj.ro/center-for-biomedical-imagining-and-integrative-medicine/) și, mai larg Platforma INSPIRE (https://inspire.research.ubbcluj.ro/) – în relație mai ales cu sănătatea mintală; (2) Centrul Național de Competențe pentru Stilul de Viață Sănătos (https://healthylifestyle.research.ubbcluj.ro/) – în relație mai ales cu sănătatea publică și bolile netransmisibile și (3) Centrul Multidisciplinar de Cercetare și Abordare Comprehensivă a Cancerului – în relație cu oncologia (https://oncology.research.ubbcluj.ro/). De asemenea, Centrul de Prevenție Covid-19 și alte Boli Infecțioase (https://news.ubbcluj.ro/ubb-infiinteaza-centrul-de-preventie-covid-19-si-alte-boli-infectioase-in-cadrul-programului-ubbmed/) susține arii clinice mai specifice.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.