Studenții UBB se vor putea caza în cămine cu dovada vaccinării, a imunizării sau cu rezultatul negativ al testului anti-COVID-19

Pornind de la solicitările și propunerile reprezentanților studenților din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), aceștia vor putea fi cazați în căminele universității pe perioada verii dacă vor prezenta dovada vaccinării, rezultatul negativ al unui test anti-COVID-19 sau dovada imunizării prin trecerea prin boală, toate aceste variante fiind stabilite în relație cu diverse prevederi legale existente la nivel național în ceea ce privește normele de siguranță pe timpul pandemiei. Alternativele sunt închiderea căminelor, ceea ce afectează activitățile studențești, sau continuarea cazării fără aceste măsuri, ceea ce poate duce la apariția unor focare COVID-19 care să afecteze cazarea și începerea anului universitar 2021-2022. Personalul suport pentru căminele studențești trebuie să îndeplinească aceleași criterii.

Decizia a fost luată vineri, 18 iunie 2021, în cadrul ședinței Consiliului de Administrația al UBB, venind în completarea hotărârii adoptate în data de 7 iunie de conducerea Universității.

Pe lângă aceste prevederi, conducerea UBB a decis ca universitatea să ofere și varianta online a activităților obligatorii, acolo unde studenții nu doresc să se cazeze respectând aceste criterii, precum și tratarea cu atenție și cu consultarea specialiștilor Direcției de Sănătate Publică a condițiilor medicale speciale care nu permint vaccinarea.

„Noi ne dorim să revenim cât mai curând la normal, iar pentru aceasta este esențial să reducem cât de mult posibil riscul îmbolnăvirilor și, mai ales, cel al apariției unor focare de infecție în căminele UBB.  Alternativele sunt închiderea căminelor peste vară, ceea ce afectează unele activități studențești, sau continuarea cazării fără aceste măsuri, ceea ce poate duce la focare COVID-19 care să afecteze cazarea și începerea anului universitar 2021-2022. Am discutat toate aceste prevederi cu reprezentanții studenților noștri, care susțin în mod public eforturile universității, iar noi, mai mult, așa cum am mai precizat, împreună cu reprezentanții Consiliului Studenților din UBB, venim în întâmpinarea studenților, ajutându-i să se vaccineze, astfel încât să putem reveni cât mai curând la condițiile normale, firești de cazare și studiu”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că UBB, ca o instituție care se ocupă de cunoaștere își fundamentează deciziile pe știință și susține campania națională de vaccinare, inclusiv, în colaborare cu reprezentanții studenților proprii, în campusurile studențești.