Transferul metalelor în lanțul trofic și evaluarea riscului asupra sănătății umane – subiect de cercetare la UBB

Un colectiv de cercetare conținând și cercetători afiliați Universității Babeș-Bolyai a publicat recent un studiu în jurnalul academic International Journal of Environmental Research and Public Health, studiu ce a vizat investigarea efectelor transferului metalelor (Pb, Cu, Cd, Zn) în lanțul trofic și evaluarea riscului asupra sănătății umane prin consumul de lapte provenit de la vaci crescute în stabulație liberă.

Datorită conținutului bogat în proteine, vitamine și minerale, alimentele de origine animală, cum sunt lactatele și carnea, au un rol important în nutriție. Laptele este unul dintre alimentele de origine animală consumat zilnic, în special de copii.

În ultimii ani a fost observată o tendință din ce în ce mai mare de a consuma lapte neprocesat, provenit de la mici producători locali. Calitatea acestui lapte este cel mai adesea necunoscută, fiind posibilă prezența unor contaminanți care pot face laptele necorespunzător pentru consum.

Metalele pot ajunge în organismul uman pe cale digestivă, pe cale respiratorie sau prin piele. Pe cale digestivă metalele ajung în organism în special prin consumul de apă sau alimente. Una dintre căile prin care metalele ajung în lapte este prin transferul lor din sol în hrana animalelor (furaje, iarbă, fân), din hrana animalelor în organismul animalului, iar de acolo în lapte.

În cadrul acestui studiu a fost estimat riscul pe termen lung determinat de consumul de lapte contaminat cu metale, pentru zona Baia Mare pe baza conținutului de metale din lapte, cantitatea de lapte consumată zilnic, greutate și vârstă. Au fost luate în studiu zece ferme mici din satele situate în vecinătatea orașului Baia-Mare, care cresc vaci în stabulație liberă.

Rezultatele au arătat conținuturi ridicate de cupru, plumb, zinc și cadmiu în probele de sol și conținuturi scăzute în vegetație și apă. În cazul laptelui, în jumătate din probe conținutul de plumb a depășit valoarea maximă admisibilă prevăzută de legislație pentru laptele destinat consumului uman.

Chiar dacă în unele din probele de lapte analizate au fost găsite valori ridicate de plumb, consumul de lapte contaminat nu prezintă risc potențial pentru sănătate. Totuși, asociat și cu alte alimente contaminate, cum sunt legumele crescute în sol contaminat, riscul pentru sănătate poate crește, în special în cazul copiilor.

Pentru mai multe detalii referitoare la acest studiu vă invităm să accesaţi: https://www.mdpi.com/1660-4601/16/21/4064.