UBB implementează două noi programe doctorale de tip rețea europeană „Marie Curie”

9 septembrie 2022

 

Programul GEM-Diamond, demarat din 2022 și realizat în parteneriat cu universități de marcă din Europa (precum Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Universitatea din Warwick sau Universitatea Liberă din Bruxelles), urmărește realizarea la nivelul consorțiului a 16 teze de doctorat în regim de diplomă dublă sau multiplă axate pe identificarea și soluționarea crizelor multiforme cu care se confruntă Uniunea Europeană și statele membre, în special din perspectiva ascensiunii extremismului politic și radicalismului contestatar.

Programul Vortex, care va demara din 2023 și realizat la rândul său în parteneriat cu universități de referință din Europa (precum Universitatea din Oslo, Universitatea din Marburg, Universitatea din Torino sau Universitatea din Malmo), își propune selectarea și îndrumarea la nivelul consorțiului a 10 doctoranzi în regim de diplomă dublă sau multiplă, care vor contribui prin cercetările lor la realizarea unor analize și la configurarea unor strategii inovatoare în vederea contracarării radicalizării religioase și seculare, a extremismului violent și a terorismului.

Rectorul UBB declară că: „UBB a fost mereu o universitate bine integrată în aria academică europeană, cu programe cu diplomă dublă/multiplă la nivel de licență și master (inclusiv programe de master Erasmus Mundus). De asemenea, la nivel doctoral, a fost prima universitate din țară care a introdus „Doctoratul European”, iar prin aceste două noi programe doctorale, derulate în zona studiilor europene (facultății de profil din UBB), își amplifică internaționalizarea. În acest context punctez că noile demersuri ale alianțelor universităților europene vin la UBB pe o tradiție europeană/internațională deja puternică, complementar, nu pentru a  înlocui mecanismele de internaționale diverse pe care UBB le-a angajat și le va mai angaja sau pentru a genera în premieră astfel de demersuri. Spre exemplu, alianța europeană EUTOPIA din care UBB face parte se află natural în aceste demersuri, dar acestea includ și angajamentele noastre GUILD – organizația unor din cele mai importare universități de cercetare avansată din Europa – sau relații bilaterale directe.”

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.