UBB implementează proiectul „Reţeaua academică de cercetare de excelenţă STAR-UBB”

30 octombrie 2022

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) implementează proiectul „Reţeaua academică de cercetare de excelenţă STAR-UBB”,  proiect de dezvoltare instituţională şi de finanţare a excelenţei din cadrul Planului naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2015-2020 (PN II). Proiectul a fost câştigat în cadrul competiţiei C.1.2 PFE-CDI 2021 din Programul „Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare” şi are o valoare totală de 6.834.000 lei.

Una dintre țintele acestui proiect avea ȋn vedere extinderea UBB în Cluj Innovation Park, prin realizarea unor spații de Cercetare-Dezvoltare-Inovare și Networking pentru șase Centre de știință (câte unul asociat fiecărei Școli Academice a UBB) și pentru Institutul STAR-UBB.  Începând cu anul 2020, la nivel de universitate s-au ȋnființat şase Şcoli Academice/de Ştiinţă (https://news.ubbcluj.ro/ubb-se-organizeaza-in-scoli-academice/): (1) Școala de științe ale naturii şi ale vieţii; (2) Școala de inginerie/tehnologie; (3) Școala de sănătate; (4) Școala de științe sociale; (5) Școala de științe umaniste şi arte și (6) Școala de teologie. Pe de altă parte, Institutul de Studii Avansate în Știință și Tehnologie (Institutul STAR-UBB – http://starubb.institute.ubbcluj.ro/) este deja un institut de excelență cu tradiție al UBB, având rolul de a  identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional.

În aceaastă nouă etapă a acestui proiect s-au realizat și dotat spații de lucru și de dezbatere (aproximativ 310 mp) pentru studenții, cadrele didactice și cercetătorii din centrele de știință asociate Școlilor academice: (1) Centrul „Virtual Labs”, asociat Școlii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii;  (2) Centrul „Virtual & Practical Engineering”, asociat Școlii Academice de Inginerie şi Tehnologie; (3) Centrul „eHealth/tHealth”, asociat Școlii Academice de Sănătate; (4) Centrul „Big Data & Machine Learning”, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Sociale; (5) Centrul „Digital Arts & Humanities,” asociat Școlii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte;  (6) Centrul „Ethics & Sacred Musics”, asociat Școlii Academice de Teologie. De asemenea, Institutul STAR-UBB, care coordonează Centrele menționate, a primit propriul spațiu.

„Primele activități de CDI și networking ale acestei rețele au ȋnceput să se desfășoare din luna septembrie 2022, atunci când acest spațiu din Cluj Innovation Park a devenit complet  funcțional. Astfel,  de exemplu, luni, 31 octombrie 2022, cu ocazia promovării și vizitării noilor spații realizate ȋn Cluj Innovation Park, ȋn cadrul activităților Centrului „Big Data & Machine Learning”, asociat Școlii Academice de Ştiinţe Sociale, se va face prezentarea „Laboratorului OMiLAB-FSEGA: de la Analiza de Business la Dispozitive Inteligente”, cu accent pe rolul modelării conceptuale ȋn inovația digitală. În concluzie, suntem siguri că această rețea academică va accelera procesele de cercetare științifică multi/inter/transdisciplinare și va reprezenta un furnizor de practici academice avansate, conducând astfel la creșterea consistenței, a vizibilității și a impactului rezultatelor ştiinţifice ale UBB la nivel naţional şi internațional”, declară prof. dr. Adrian Petruşel, prorectorul UBB responsabil de activităţile de cercetare-dezvoltare-inovare și doctorate.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adaugă că „prin acest proiect s-a realizat în Cluj Innovation Park, o reţea academică (STAR-UBB-Network) distribuită (în cele 22 de facultăție ale UBB) și multinivelară (Facultăți-Școli/Centre-Institutul STAR-UBB), care poate susține activități competitive de educație și de cercetare-dezvoltare-inovare. Nu în ultimul rând, alături de autoritățile locale și de diverse companii, concentrăm astfel resurse în Cluj Innovation Park, pentru a crea un ecosistem inovativ local și regional, care va permite apoi implementarea noilor proiecte strategice ale orașului, cu anvergură națională și europeană: InfoBioNano4Health (UBB – smart specialisation) și ScienceCamp (Primărie).”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 441 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.