UBB implicată în organizarea sumitului internațional Times Higher Education dedicat alianțelor universităților europene

12 aprilie 2022

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, va participa ca specialist invitat la sumitul Times Higher Education (THE) organizat pe tema alianțelor universităților europene, în 16-17 mai 2022, în Barcelona, Spania (https://www.timeshighered-events.com/europe-universities-summit-2022).

Sumitul este asociat cu UNESCO World Higher Education Conference (Barcelona, 18-20 mai 2022) și este organizat de THE, împreună cu alianța universitară europeană EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/), din care face parte și UBB, la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona (de asemenea membră a EUTOPIA).

Specialiștii în domeniu – rectori ai unor universități de referință la nivel internațional, lideri de organizații internaționale academice marcante (ex. GUILD/LERU/EUA/Coimbra etc.) și studențești (European Student’s Union), precum și experți în rankinguri/politici academice – vor dezbate avantajele și dezavantajele alianțelor universităților europene, și prin raportare la noua strategie pentru învățământul superior a Comisie Europene și a Consiliului European.

Îi învit pe toți cei interesați serios de alianțele universităților europene să participe la sumit, mai ales că accesibilitatea va fi crescută prin utilizarea sistemului hibrid. Vom încerca să avem o înțelegere echilibrată a acestui mecanism academic, dincolo de iluziile (pozitive) naive sau de pesimismul descurajant. În plus, vom explora și cum alianțele universităților europene pot contribui la reconstrucția mediului academic din Ucraina, profund afectat deja de război”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.